Sobota 11. května 2024, svátek má Svatava
130 let

Lidovky.cz

Woodyho Allena už nikdo nechce. Vydavatelé nemají zájem o jeho memoáry

Kultura

  5:00
LOS ANGELES - Kdysi populární režisér Woody Allen se octl v dalších problémech. Žádný z velkých amerických vydavatelů nemá zájem o jeho dlouho připravované paměti. Společnost Amazon odmítla dříve i navzdory smlouvě produkovat jeho další film. Z Allena, kterého obvinila vlastní dcera ze sexuálního zneužívání, je v Hollywoodu nežádoucí osoba.

I Woody Allen musel v minulosti čelit obvinění ze sexuálního obtěžování. foto: Reuters

Deník New York Times přinesl informaci o tom, že se Allen snažil prodat práva na svou své memoáry. Oslovil čtyři největší americké nakladatelů, ale dočkal se jen odmítavých odpovědí. Někteří z nakladatelů si hotový rukopis knihy odmítli byť jen přečíst. Před obdobím #MeToo by určitě Allenova kniha byla velmi ceněným zbožím, u kterého by se nakladatelé předháněli v horentních sumách. Dnes je ale situace úplně jiná.

Diane Keaton a Woody Allen ve filmu Annie Hall.
Woody Allen.

Allena totiž již dávno obvinila ze sexuálního zneužívání, kterého se měl režisér dopustit zhruba před třiceti lety, vlastní dcera Dylan Farrowová. V roce 2014 Farrowová případ připomněla otevřeným dopisem, který zaslala do deníku The New York Times. V prosinci 2017 pak napsala sloupek, ve kterém viní veřejnost z toho, že v rámci #MeToo Allena ušetřila. Tato kauza stála za symbolickým vyloučením Allena z Hollywoodu. To i přes fakt, že režisér veškerá nařčení dlouhodobě popírá.

Woody Allen je přitom plodným spisovatelem. Na svém kontě má několik povídkových knih, esejí a dokonce i divadelních dramat. Kritici ho ně vždy šetřili, ale jeho díla spisovatelská díla byla nicméně velmi úspěšná. Řada z nich vyšla i česky.

Ani u filmu si neškrtne

Režisér Woody Allen měl podepsat smlouvu s technologickým gigantem Amazon v roce 2016. Předmětem měl být Allenův připravovaný romantický film Deštivý den v New Yorku (A Rainy Day in New York) s Timothéem Chalametem a Elle Fanningovou v hlavních rolích, jehož měla být společnost Amazon producentem a distributorem přes svou vlastní videoplatformu Prime Video.

Společnost se ale nakonec rozhodla odložit film na neurčito. Podle Allenova právníka jde o jasné porušení smlouvy. Nařčení, která režisér neustále popírá, jsou známá již řadu let a společnost Amazon tak neměla mít žádný právní základ pro to, aby smlouvu mohla vypovědět. Allenova strana žádá odškodné ve výši 68 milionů dolarů (zhruba 1,5 miliardy korun). Podle Allena mu také společnost Amazon dluží dalších 9 milionů dolarů, protože film musel nakonec financovat ze svého.

Rozdáváme kojenecké mléko Hipp ZDARMA
Rozdáváme kojenecké mléko Hipp ZDARMA

HiPP rozšiřuje své portfolio kojeneckého mléka o nový typ obalu. Novinka přichází ve formě HiPP COMBIOTIK® v plechové dóze, 800 g, která nabízí...