Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Zaboduje Predátor i dnes? Nová ukázka očekávaného filmu působí rozpačitě

Kultura

  15:00
LOS ANGELES - Studio Fox zveřejnilo ve čtvrtek očekávanou první ukázku nového Predátora (The Predator). Ta ale úspěch nesklidila - podle reakcí kritiky a sociálních sítí se nový Predátor jeví jako tuctový akční film. Nový film je sice restartem celé série, ale bude podle všeho obsahovat řadu narážek na poslední filmy. Snímek bude mít českou premiéru 13. září.

A bum s ním o zem! Noví predátoři jsou rychlejší a silnější. Snímek Predátor (2018). Režie: Shane Black. foto: FOX

Nový Predátor režiséra Shanea Blacka (Iron Man 3, Správní chlapi) se připravuje již od roku 2014. Filmaři museli hned několikrát přetáčet a premiéra se neustále odkládala. Doufalo se, že díky usilovné práci na filmu se Blackovi povede to, co se povedlo Ridleymu Scottovi s Vetřelcem - revitalizace celé série. Samotný příběh se točí okolo skupiny vojáků, kterou vede Quinn McKeena (Boyd Holbrook). Ti se budou muset postavit speciálnímu druhu predátorů, kteří jsou rychlejší a silnější než kdy dříve.

Zajímavostí je, že Shane Black si ještě jako herec zahrál po boku Arnolda Schwarzeneggera v prvním Predátorovi. Jeho postava, Hawkins, zemře téměř na úplném začátku. Důvodem proto mělo být i to, že byl Black v té době již zapsán i jako scenárista Smrtonostné zbraně a nesměl natáčení protahovat.

RECENZE: Vetřelec: Covenant. Přešlechtěné monstrum neví, čí je

Studio Fox ve čtvrtek bez většího ohlášení vypustilo první ukázku. Revitalizace se ale nejspíš nekoná. Podle fanoušků nový Predátor působí jako nenápaditý hollywoodský akční film.  Ukázka navíc začíná tím, že malý chlapec (Jacob Temblay) najde v krabici predátoří zbroj, kterou mu (nebo někomu z jeho rodiny) někdo poslal. Manipulací s ní způsobí, že na zemi ztroskotá loď s těmito mimozemskými válečníky. Proč? Kdo tu helmu poslal? Co se stalo? Fanoušci na sociálních sítí mají otázek více než dost a někteří už z tohoto usuzují, že i po příběhové stránce půjde o hloupost. Lze jen odhadovat, jak nový predátor nakonec dopadne.