Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Začíná tradiční Filmovka v Uherském Hradišti. Dorazí Passer i režisérka Fridy

Kultura

  15:00
uherské hradiště - V pátek 22. července začíná 42. ročník Letní filmové školy v Uherském Hradišti. K nejvýznamnějším letošnímu hostům patří ikona české nové vlny režisér Ivan Passer, slovenská herečka Emília Vášáryová a americká divadelní, operní a filmová režisérka Julie Taymorová, proslavená zejména snímkem Frida nebo muzikálem Lví král.

Ředitelka Letní filmové školy Radana Korená foto: ČTK

Passerovi, Vášáryové a Taymorové budou uděleny výroční ceny LFŠ. Oznámila to dnes ředitelka LFŠ a předsedkyně Asociace českých filmových klubů Radana Korená.

Passer dostane výroční cenu při dnešním slavnostním zahájení v Kině Hvězda v 19:00. Česko-americký režisér a scénárista je představitelem takzvané nové vlny československé kinematografie 60. let minulého století. Dlouhá léta spolupracoval s Milošem Formanem, a to nejen v tuzemsku, ale i ve Spojených státech, kam letos třiaosmdesátiletý Passer odešel v roce 1969. Passer uvede v Hradišti jak restaurovanou verzi Intimního osvětlení, tak i svou zahraniční tvorbu, která je u nás téměř neznámá, uvedla Korená. Digitálně restaurovaný snímek Intimní osvětlení měl nedávno premiéru na festivalu v Karlových Varech.

V úterý večer v rámci slovenského dne převezme výroční cenu AČFK za přínos české i slovenské kinematografii Vášáryová. „Zaskvěla se teď v úžasném filmu Eva Nová, který jsme uvedli do kin a je možné ho stále vidět,“ řekla Radana Korená. V programu letošní LFŠ podle ní budou promítány filmy, které si Vášáryová sama vybrala.

Při slavnostním zakončení v sobotu cenu dostane Julie Taymorová. „Je to úžasná divadelní a filmová režisérka a velice kulturní žena. Cenu převezme za přínos světovému filmu,“ řekla ředitelka LFŠ. Taymorová oslnila filmový svět svou biografií Frida i shakespearovskými adaptacemi Titus a Bouře (všechny jsou v programu letošní LFŠ) či divadelním Snem noci svatojánské. Režisérka, spisovatelka a kostýmní výtvarnice má na kontě řadu ocenení, například nominaci na Oscara za zmíněný film o malířce Fridě Kahlo, cenu Tony za muzikál Lví král nebo cenu Emmy za kostýmy pro operu Král Oidipus. V Uherském Hradišti povede masterclass.

Cena pro „srdcaře“

Cenu pro zástupce filmových klubů letos obdrží Zdeněk Fiala. „Vždycky oceňujeme i člověka, který se nějakým způsobem zasloužil o rozvoj klubového hnutí. V letošním roce to bude Zdeněk Fiala z Filmového klubu Slavičín, který musel po mnoha desetiletích v minulém roce ukončit svoji činnost. Pan Fiala je velký srdcař a člověk, který zasvětil život filmovému klubu a práci s dětmi a mládeží,“ uvedla Korená.

LFŠ potrvá do 30. července. S nabídkou 230 snímků jde o největší nesoutěžní filmový festival v zemi. K dnešnímu dni je akreditováno 3000 účastníků, celkem jich pořadatelé očekávají přibližně stejně jako loni, kdy se celkový počet vyšplhal na 5500.

Promítá se v šesti sálech a dvou letních kinech. Místo Slováckého divadla, které se opravuje, bude v provozu jako náhradní prostor tenisová hala.

Přednášky i koncerty

Chystá se i doprovodný program v podobě koncertů, divadelních představení, odborného programu, besed, tvůrčích dílen a akcí pro děti. „Novinkou je letos ve Smetanových sadech literární stan, kde budou autorská čtení a různá setkání, dále samostatný dětský stan s programem od rána do večera a dvojnásobně velký je Respekt stan, kam jsme kvůli vyšší kapacitě přesunuli i část odborného programu,“ uvedla Korená.

Hudební program zahájí dnešním jazzovým večerem s názvem CZ & SK Hello Jazz Weekend, na němž vystoupí Sisa Fehérová a Fehero Rocher, Boris Urbánek a TUTU, Ondřej Ruml a Matěj Benko Quintet i Ruben Fox Quartet. Sobota bude patřit skupině Kittchen, která představuje mix kuchyňského industriálu a postapokalyptického folku, a pražské rockové kapele The Plastic People of the Universe. V neděli zahraje a zazpívá kapela Houpací koně, po ní nastoupí skupina Květy.

Autoři: ,

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...