Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Zemřel bubeník Lee Kerslake, hrál v rockové kapele Uriah Heep

Kultura

  22:16aktualizováno  22:27
Londýn - Někdejší bubeník rockové skupiny Uriah Heep Lee Kerslake v sobotu zemřel, v 73 letech podlehl rakovině prostaty. Oznámil to server Rolling Stone. Kerslake hrál na bicí také na dvou prvních sólových deskách, které na začátku 80. let natočil zpěvák Ozzy Osbourne, když odešel ze skupiny Black Sabbath.

Bubeník Lee Kerslake foto: Twitter Iron Maiden News

S pandemií přichází nová éra, myslí si houslista Daniel Hope

„S nejtěžším srdcem sdílím zprávu, že Lee Kerslake, který byl 55 let mým přítelem a který byl nejlepším bubeníkem, s jakým jsem kdy hrál, v sobotu ráno ve 3:30 prohrál svůj boj s rakovinou,“ uvedl Ken Hensley, který v Uriah Heep hrával na klávesové nástroje. „Zemřel bohudíky v pokoji, ale bude mi strašně chybět,“ dodal.

„Lee byl jedním z nejhodnějších lidí na Zemi a byl to neuvěřitelný bubeník, zpěvák a textař. Měl ho rád každý, s kým se potkal,“ poznamenal na facebooku kytarista skupiny Mick Box.

Zemřel jeden z prvních kytaristů Red Hot Chili Peppers Jack Sherman. Hrál na debutovém albu

Kerslake se přidal k Uriah Heep koncem roku 1971 a podílel se na devíti hudebních albech skupiny, počínaje deskou Demons and Wizards z roku 1972. Načas jej ke spolupráci přesvědčil Ozzy Osbourne. Hrát ve skupině přestal kvůli zdravotním problémům v roce 2007.

Spory o autorská práva bubeník a Osbourne urovnali po zjištění rakoviny v konečném stádiu: zpěvák uznal Kerslakeův příspěvek tím, že mu poslal své platinové desky, připomněl Rolling Stone.

Kerslake zemřel den před 40. výročím Osbourneova debutového alba Blizzard of Ozz, které Rolling Stone před třemi lety umístil na devátou příčku svého žebříčku stovky nejlepších rockových alb všech dob.

Autor: