Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Zemřel scénárista a spisovatel Jean-Claude Carriere, spolupracoval s Formanem

Jean-Claude Carriere. foto: ČTK

Paříž - Francouzský spisovatel a scénárista Jean-Claude Carriere, který spolupracoval se slavnými režiséry včetně Luise Buňuela či Miloše Formana, zemřel v pondělí večer ve věku 89 let. Oznámila to podle agentury AFP umělcova dcera.
  6:35aktualizováno  10:47

Spisovatel netrpěl žádnou zvláštní nemocí a zemřel ve spánku ve svém pařížském domově. Po posledním rozloučení v metropoli bude pochován v rodné obci Colombieres-sur-Orb na jihu Francie, upřesnila Kiara Carriereová.

Jean-Claude Carriere, kterým sám sebe charakterizoval jako vypravěče, byl autorem šedesátky scénářů a osmi desítek literárních děl. Byl také hercem, režisérem a i textařem ikony francouzského šansonu Juliette Gréco. S dalajlámou sepsal knihu, připomněla AFP.

Carriere patřil k nejuznávanějším filmovým scenáristům posledního půlstoletí. Podepsán je pod snímky Deník komorné, Kráska dne nebo Tajemný předmět touhy. S Buňuelem spolupracoval 19 let, až do režisérovy smrti.

Spolupráce s geniálním Španělem byla sice jednou z nejvýraznějších částí Carrierovy filmové dráhy, jeho jméno je ale k nalezení i v titulcích dalších snímků. Psal pro Jeana-Luka Godarda nebo Volkera Schlöndorffa, přičemž jeho adaptace románu Güntera Grasse Plechový bubínek (1979) získala Zlatou palmu na festivalu v Cannes. Za scénář ke snímku Danton (1982) Andrzeje Wajdy získal filmovou cenu César.

Spolupráce s Formanem

Opakovaně Carriere pracoval i s Milošem Formanem. S českým držitelem dvou režijních Oscarů, s nímž se seznámil v roce 1966, pracoval na filmech Taking Off (1971), Valmont (1989) či Goyovy přízraky (2006). Carriere je podepsán i pod americkou adaptací románu Milana Kundery Nesnesitelná lehkost bytí (1988), kterou natočil Philip Kaufman. V roce 2014 získal Oscara za celoživotní dílo a za přínos kinematografii jej v roce 2016 ocenila i Evropská filmová akademie.

Carriere se narodil v roce 1931 do vinařské rodiny a exceloval už jako student. První román Le Lézard (Ještěrka) vydal v 26 letech a od začátku 60. let postupně pronikal do světa filmu. Za krátký snímek Heureux anniversaire (1962) získal Oscara. Kromě povolání spisovatele a scenáristy si později vyzkoušel i práci pro divadlo a spolupracoval například se slavným britským tvůrcem Peterem Brookem. Připravil pro něj adaptaci indického eposu Mahábhárata, která se na jevišti hrála devět hodin a v roce 1985 šokovala publikum na festivalu v Avignonu, připomněla AFP.

Spolu s manželkou, původem íránskou spisovatelkou Nahal Tajadodovou překládal Carriere perskou poezii a deset let vedl pařížskou filmovou školu Fémis. I ve vysokém věku zůstával aktivní. Svoji poslední esej napsal v roce 2018 a loni se jako spoluautor podepsal pod scénář filmu Le sel des larmes, který natočil Philippe Garrel.

Autor: