Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Zlatého medvěda na Berlinale získal film Nedotýkej se mě. Podíleli se na něm i Češi

Kultura

  20:20
Berlín - Zlatého medvěda pro nejlepší film 68. ročníku mezinárodního filmového festivalu Berlinale získal rumunský experimentální snímek Nedotýkej se mě (Touch Me Not), na němž se podílela i česká produkce. Stříbrného medvěda za nejlepší režii si odnáší americký režisér Wes Anderson za animovaný film Psí ostrov (Isle of Dogs), který letošní přehlídku v německé metropoli zahájil.

Režisérka, scenáristka a producentka vítězného filmu v jedné osobě Adina Pintilie. foto: Reuters

Vítězný film Nedotýkej se mě, který zkoumá formy a hranice lidské sexuality, je dílem rumunské režisérky Adiny Pintilieové a kolektivu producentů z Rumunska, Německa, České republiky, Bulharska a Francie. Zlatého medvěda získal v konkurenci 18 dalších snímků, z nichž vybírala porota vedená německým režisérem, scenáristou a producentem Tomem Tykwerem.

„Je to okamžik pro oslavu milostných témat,“ řekla po převzetí ceny Pintilieová. „Nečekali jsme to, ale je to tak důležité, protože bychom rádi, aby se dialog, který navrhujeme ve filmu Nedotýkej se mě, otevřel světu. A proto vás všechny zveme k dialogu,“ uvedla osmatřicetiletá režisérka, která obdržela i cenu na nejlepší celovečerní prvotinu.

Šestici porotců zaujal také film Tvář (Twarz) polské režisérky Malgorzaty Szumowské. Dramatu, které je tvrdou kritikou katolické církve, polského maloměšťáctví i světa konzumu, udělili Velkou cenu poroty.  Nejlepším hercem se stal Anthony Bajon, který ztvárnil hlavní roli ve francouzském dramatu Modlitba (La Priére).

Cenou Alfreda Bauera pro film, který otevírá nové perspektivy, zase odměnili paraguaysko-uruguayský snímek Dědičky (Las herederas). Ten získal zásluhou Any Brunové také Stříbrného medvěda pro nejlepší herečku. Drama o stárnoucím lesbickém páru získalo zásluhou Any Brunové také Stříbrného medvěda pro nejlepší herečku. Nejlepším hercem se stal Anthony Bajon, jenž ve francouzském dramatu Modlitba (La Priére) ztvárnil hlavní roli drogově závislého mladíka, který se snaží s pomocí víry závislosti zbavit.

Nejlepším dokumentem byl letos vybrán Waldheimův valčík (Waldheims Walzer) od rakouské režisérky Ruth Beckermannové, který se věnuje takzvané Waldheimově aféře. Ta se týkala nacistické minulosti někdejšího generálního tajemníka OSN a pozdějšího rakouského prezidenta Kurta Waldheima. Ze soutěže krátkých filmů vyšel vítězně izraelský snímek Muži za zdí (The Men Behind the Wall) od Inés Moldavskyové.

Celkem se letos na divácky nejnavštěvovanějším festivalu světa představilo téměř 400 filmů. Byl mezi nimi i slovensko-česko-rakouský snímek Tlumočník s Jiřím Menzelem v hlavní roli a česko-chorvatský dokument režiséra Jana Geberta Až přijde válka.

Autor:

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...