Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Menu za šedesát. I za sto šedesát

Česko

Ceny jídla – Za průměrnou stravenku lze koupit celý oběd, ale také jen půlku

BRNO Vybrat si v Brně polední menu je malé umění. Rozdíl v ceně rychlého oběda může činit i více než sto korun, zjistily včera LN. Přitom za nejnižší i nejvyšší cenu dostane klient jídlo o dvou chodech bez nápoje či zákusku.

Obecně však platí: Čím dražší menu, tím luxusnější restaurace a většinou také tím originálnější receptura. „Střídáme to, ale vyšší cena neznamená vždy vyšší kvalitu,“ tvrdí například inženýr Pavel Michna, který pracuje v centru Brna. Také on k placení používá stravenku, kterou mu poskytuje zaměstnavatel. Její hodnota je většinou těsně pod průměrnou cenou meníček. Ta se pohybuje kolem sedmdesáti korun. „Největší množství vydávaných stravenek je v hodnotě od 50 do 70 korun,“ potvrzují zástupci brněnské pobočky firmy Exit Group, která patří k největším prodejcům stravenek.

Nejnižší cenu v centru Brna včera LN zaznamenaly v restauraci Jantar ve Veselé ulici, kde strávníci za hovězí vývar s hráškem a dukátové buchtičky s krémem platili 55 korun. Nižší ceny mají u některých jídel například bufety, kde si musí kupující sám vyzvednout jídlo u pultu. Naopak k nejdražším patří „meníčka“ v restaurantu Coloseum na Dominikánské, základní v ceně 147 korun, dražší za 159 korun.

Krize nekrize – hladový pracující je prokazatelně stále dobrý zdroj výdělku. „Ne, zatím se nezdá, že by lidé chodili v poledne méně,“ prohlásil jeden z obsluhujících číšníků, který však pro jistotu nechtěl být jmenován. Ale restaurace už stále častěji nabídku doplňují o další chody či aspoň nápoj. U Zelené kočky v Solniční je součástí menu za 95 korun předkrm nebo zákusek, v takřka sousední restauraci Varna přes ulici je zase v ceně 74 korun výběr ze dvou hlavních jídel a pití. Číšník navíc nepřinese nalitou neidentifikovatelnou tekutinu, ale lahev značkové vody.

Mnohé z restaurací dávají zákazníkům na výběr jídla odlišená také cenově. Ta „lepší“ bývají třeba o deset dvacet korun dražší. Ovšem třeba jídelníček Veselé Vačice nabízí na výběr deset jídel od 70 do 150 korun. „Líbí se mi restaurace Thalie, kde je teď denně na výběr ze sedmi jídel, dvě se mění denně, pět jsou stálice, ale výsledkem je, že si vybere asi každý,“ přidává svůj názor Karel Křivan.

***

Co se skrývá v poledních menu V nabídce brněnských poledních „meníček“ v ceně nad sto korun lze najít kulinářské speciality i běžná jídla. I podniky s cenou kolem 70 korun ale dokážou svou nabídku vylíčit barvitě. Pro srovnání včerejší menu některých takových podniků: 159 korun: Coloseum (Dominikánská ulice): Polévka dle denní nabídky, pappardelle s olivovým pestem, kapary a čerstvými rajčaty nebo rigatoni s anglickou slaninou, cibulkou a kuřecím masem nebo vepřová játra na nudličky s rozmarýnem, cibulkou a bílým vínem a pečenými brambory. 129 korun: Gourmand (Josefská ulice): Drůbeží polévka s nudlemi, kuřecí steak se slaninou a uzeným sýrem, selské brambory. 129 korun: Piazza (náměstí Svobody): Slepičí polévka s masem a smaženým hráškem, filet ze sumce pečený na másle a šalvěji, grilovaný kukuřičný klas, vařený brambor s koprem a zakysanou smetanou, sachr dort. 123 korun: Plzeňka (Veselá, zadní trakt hotelu International): Vepřové žebírko na tymiánu a žampionech, dušená rýže nebo smažený karbanátek, bramborová kaše s máslem a zeleninový salát. Polévka není v ceně, jako „denní nabídka“ uvedena fazolová za 37 korun. 70 korun: Thalie (Rooseveltova ulice): Polévka frankfurtská s bramborem, krůtí nugety ve špenátovo-bylinkovém kari těstíčku s máslovou bramborovou kaší a s tomatovým salátkem s balkánským sýrem

Vydání| Tato zpráva vyšla v prvním vydání

Regionální mutace| Lidové noviny - Brno

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!