Sobota 11. května 2024, svátek má Svatava
130 let

Lidovky.cz

Na jídelníčku byli červi i cvrčci

Česko

PRAHA Pikantní tyčinky se sušenými potemníky, světlý i tmavý chléb s hmyzem, lázeňské oplatky s moučnými červy, makovec se stejnou přísadou i osolené červíky čerstvě upražené na oleji na pánvi před očima strávníků. Takové menu nabízelo o víkendu informační centrum pražské zoo.

Ochutnávka ne zcela běžných pokrmů byla na programu Dne hmyzožravců, na němž zoo představila své obyvatele živící se hmyzem. Zájem o neobvyklé speciality měli dospělí, děti i zahraniční turisté.

„Chutná to jako ančovičky,“ uznale hodnotil chuť opečené larvy jeden z mladých degustátorů. „Ba ne, spíš jako křupky, dost bez chuti,“ oponovala jeho společnice. S úsměvem a mastnými bradami odcházely i děti předškolního věku. „Já osobně mám nejradši kukly moučných červů, protože pěkně osolené chutnají jako mandličky,“ řekla Marie Borkovcová z Mendelovy univerzity v Brně, která pokrmy připravila. Kromě moučných červů a cvrčků se ve zverimexech dají koupit i sarančata. „I některé druhy švábů, ale to už musí být opravdov,fajnšmekr‘, aby si je objednal,“ míní.

Borkovcová uspořádala také přednášku, kde se o pojídání hmyzu - entomofágii - lidé mohli dozvědět vše podstatné. Třeba to, že hmyz se dá jíst ve všech stadiích vývoje, tedy kukly, larvy i dospělci, a že se dá připravovat naslano i nasladko.

Podle Borkovcové není pojídání hmyzu jen módní záležitostí pro hledače neobvyklých zážitků. Již 90 let stará česká kuchařka například uvádí recept na polévku z chroustů. „Někteří senioři vzpomínají na pochoutku svých prarodičů, kteří si nechávali uzrát na skříni sýr. Zralý prý byl až tehdy, když v něm lezli červi, a jedl se i s nimi,“ uvedla Borkovcová.

Hmyz je zdravý, a navíc laciný Vědkyně potravinám připravovaným z hmyzu věští velkou budoucnost. Nejde ani tak o zmíněné pikantní pokrmy, hmyz je však ideálním materiálem pro přípravu takzvaných funkčních potravin. Ty lékaři doporučují pro předcházení nemocem a snižování rizika zdravotních problémů; jsou totiž obohaceny o látky zdraví prospěšné nebo z nich jsou naopak nežádoucí složky odstraněny.

„Hmyzí potrava se dá cíleně připravit v takovém složení, jaké potřebujeme pro léčení některých nemocí,“ potvrzuje Borkovcová. Hmyz určený ke konzumaci lze krmit třeba mrkví či potravou obsahující železo; potom i hmyzí tělíčka budou obsahovat více těchto látek. „Bude to obsahovat v biologické formě, která je pro organismus lépe přijatelná než uměle vyrobená,“ prohlásila.

Kromě kvalitního obsahu ve prospěch hmyzu mluví i nízká cena. „Když si uděláme z ruky mističku a zaplníme ji hmyzem, bude v něm úplně všechno, co náš organismus na den potřebuje. To znamená všechny potřebné bílkoviny, sacharidy i tuky, a to kvalitní,“ tvrdí Borkovcová. Takové množství hmyzu zakoupené ve zverimexech přijde asi na dvacetikorunu.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!