Své nečekané rozhodnutí Adria zdůvodnil tím, že se cítí unaven a také že chce získat čas na zkoušení nových receptů. „Pracovat 15 hodin denně a zachovat si přitom kreativitu je nesmírně vyčerpávající,“ prohlásil Adria. Připustil přitom, že vyčerpávající je pouhé příjímání nekonečných žádostí o rezervaci v El Bulli. Jeho menu, které obsahuje zhruba 30 extravagantních kulinářských variací, každoročně ochutná pouze 8 tisíc šťastlivců. Počet zájemců přitom jde každoročně do statisíců. Například na letošek je již El Bulli beznadějně vyprodaná. Důvodem je i skutečnost, že Adria provozuje na rozdíl od jiných vyhlášených šéfkuchařů, jakými jsou např. Brit Gordon Ramsay nebo Francouz Alain Ducasse, pouze jednu restauraci. Ta je navíc otevřena pouze od dubna do srpna. Přesto byla El Bulli v loňském roce již počtvrté za sebou zvolena nejlepší restaurací světa. Restauraci chlubící se třemi michelinskými hvězdičkami zvolili jako nejlepší šéfkuchaři a gastronomičtí odborníci v prestižní anketě World’s 50 Best Restaurants.
„Naší prioritou je spíše zkoumat inovace než vydělávat peníze,“ zdůraznil Adria. Ceny menu v El Bulli se přitom pohybují od 200 eur. „Kdyby tomu bylo naopak, provozovali bychom nyní 40 restaurací sahající až do Peru... Jenže to bychom museli modifikovat i naši kuchyni,“ vysvětlil majitel své cíle
Během uzavírky El Bulli hodlá Adria provádět gastronomický průzkum pro Harvardovu univerzitu. A také bude zvažovat proměnu samotné El Bulli. „Její podoba v roce 2014 bude muset být odlišná od té současné,“ uvedl Adria. Vrozhovoru pro britský list The Daily Telegraph ale připustil, že není jisté, jestli El Bulli v roce 2014 znovu otevře. Kromě celosvětového věhlasu musí Adria čelit i řadě kritiků. Jeho avantgardní kuchyni nazývají „molekulární gastronomií“ a Adriu obviňují, že jeho pokrmy jsou příliš „chemické“. Výše zmíněná parmazánová pusinka, po jejímž vložení do úst vychází z nosu bílá pára, je například připravována v tekutém dusíku. Adria podobné kritiky odmítá a označuje je za nesmysly.