Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Aktivisté protestovali proti U2: Plaťte své daně

Kultura

  16:00
GLASTONBURY - Slavný britský hudební festival v Glastonbury zažil v noci na sobotu protest skupinky irských "antikapitalistických" aktivistů proti neméně slavné kapele U2 v čele ze zpěvákem Bonem.

Aktivisté protestovali proti U2. foto: ČTK

Asi třicítka demonstrantů nafoukla během koncertu skupiny velký balon s výzvou, aby skupina platila daně v Irsku. Pořadatelé však balon rychle stáhli, proti aktivistům zasáhla policie; nikdo ale nebyl zatčen. Informovaly o tom tiskové agentury.

ČTĚTE VÍCE O FESTIVALU GLASTONBURY

Balon o průměru šesti metrů osvětlený zevnitř nesl nápis, využívající ve formě slovní hříčky název skupiny U2 (výslovnost You too, čili Ty /Vy/ také). "U Pay Your Tax 2", stálo na balonu, neboli "Vy plaťte své daně také".

Aktivisté skupiny Art Uncut tak protestovali proti tomu, že kapela U2 přenesla v roce 2006 sídlo společnosti spravující její koncertní příjmy z Irska do Nizozemska, kde se z uměleckých honorářů neplatí prakticky žádné daně. U2 tak reagovala na to, že v Irsku byly tehdy daně z těchto příjmů zvýšeny. Osobní daně ale prý členové skupiny platí nadále v Irsku. Podle aktivistů však tímto "legálním únikem" irská státní pokladna přichází o miliony liber ročně.

Aktivisté protestovali proti U2.

Členové skupiny U2 v čele se zpěvákem Bonem patří mezi nejbohatší lidi v Irsku, které se propadlo do hluboké hospodářské krize a muselo přijmout tvrdá úsporná opatření. Bono je navíc znám svými aktivitami proti chudobě ve třetím světě, zvlášť v Africe. Skupina Art Uncut staví tuto jeho činnost do protikladu k údajně nefér daňovým praktikám a obvinila Bona z pokrytectví.

Manažer skupiny Paul McGuinness ale kapelu obhajoval. Podle něj U2 "zcela splňuje irské daňové předpisy". Jako celek je však kapela "globálním podnikem a platí daně také globálně", řekl.

Na festival, který končí v neděli, se vzdor špatnému počasí sjelo kolem 170.000 lidí. Mezi účinkujícími jsou kromě U2 například britské skupiny Coldplay a Mumford and Sons a americká zpěvačka Beyoncé. Počasí však festivalu opravdu nepřeje, často vydatně prší a areál se změnil v "blátivou čvachtanici", napsala agentura AP.

Autoři: ,

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...