Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Neodsoudíš Putina, nebudeš zpívat. Ruská diva Anna Netrebko v newyorské Metropolitní opeře už nevystoupí

Proti válce, ale ne proti Putinovi. Anna Netrebko se raději vzdala působení v Metropolitní opeře, než aby kritizovala Vladimira Putina. Na snímku z roku 2008 jí ruský prezident gratuluje k udělení ceny Lidový umělec Ruské federace. foto: ČTK

Západní protiruské sankce už zavádějí i kulturní instituce. Vedení Metropolitní opery (Met) v New Yorku zrušilo představení slavné ruské operní divy Anny Netrebko (50), protože sopranistka sice veřejně vystoupila proti válce na Ukrajině, ale prezidenta Vladimira Putina vysloveně neodsoudila.
  17:00

Vedení opery se opakovaně, leč marně, snažilo přesvědčit operní pěvkyni, aby veřejně vystoupila proti Putinovi, proto po 192 představeních v Met už letos v New Yorku nezazpívá.

„Je to velká umělecká ztráta pro Met i pro operní svět,“ prohlásil generální ředitel opery Peter Gelb na webu divadla. „Anna patří mezi největší hvězdy v historii Met, ale když Putin vraždí nevinné lidi na Ukrajině, neměli jsme jinou možnost.“ Gelb (69), jenž řídí Met od roku 2006, dal ve svém prohlášení jednoznačně najevo, že Met nebude spolupracovat s umělci, kteří Putina podporují.

Netrebko, která patří mezi nejvyhledávanější umělkyně na světě, podle předválečného plánu měla v Met vystoupit v titulní roli Turandot ve stejnojmenné opeře Giacoma Pucciniho pětkrát, 30. dubna a poté i v květnu. Představení ze 7. května budou přenášet online v mnoha kinech ve světě včetně Prahy a dalších větších českých měst. Půjde o znovuprovedení slavné a monumentální produkce Franca Zeffirelliho (1923–2019) z roku 1987.

Čínskou princeznu místo ruské pěvkyně bude představovat ukrajinská sopranistka Liudmyla Monastyrska (46), která Turandot naposledy zpívala v Ukrajinské národní opeře. V Met úspěšně debutovala v listopadu 2012 v roli Aidy. Kdo Netrebko nahradí v roli Alžběty z Valois ve Verdiho opeře Don Carlos, vedení Met oznámí později. 

Monastyrska v New Yorku vystoupila i v roli Tosky ve stejnojmenné opeře Pucciniho či Santuzzy v opeře Sedlák kavalír Pietra Mascagniho. Vystupovala prakticky ve všech významných operních domech včetně milánské La Scaly, ve Vídeňské státní opeře, v Královské opeře v Covent Garden v Londýně a podobně.

„Jsem proti této nesmyslné agresi a vyzývám Rusko, aby okamžitě ukončilo válku, abychom se všichni zachránili. Mír potřebujeme okamžitě,“ prohlásila Netrebko. V těchto těžkých časech prý není schopna vystupovat a věnovat se hudbě. „Rozhodla jsem se, že zatím nebudu vystupovat. Pro mne je to mimořádně těžký krok, ale jsem přesvědčena, že moje obecenstvo to pochopí a moje rozhodnutí bude respektovat,“ dodala Anna Netrebko.

Autor:

Quality Hotel Brno Exhibition Centre
RECEPČNÍ

Quality Hotel Brno Exhibition Centre
Jihomoravský kraj
nabízený plat: 30 550 - 30 550 Kč