Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Antická inspirace Josefa Šímy

Kultura

  9:17
PRAHA - Název výstavy Josef Šíma - Návrat Theseův odvodila Galerie hlavního města Prahy od stejnojmenného obrazu, který je považován za jedno ze stěžejních malířových děl a od něhož se odvíjí mnoho dalších výtvarných souvislostí nejen u Šímy, ale i u některých jeho současníků.

Návrat Theseův bez Thesea. Ústřední postavou obrazu Josefa Šímy z roku 1933 je bohyně Athéna. foto: Reprofoto

„Obraz Návrat Theseův není zajímavý jen z pohledu Šímova pojetí. Má složitou a poutavou historii, a navíc výročí. Prezidium hlavního města Prahy ho totiž pro sbírku městské galerie zakoupilo právě před sedmdesáti lety. Již tehdy byl považován za výjimečné dílo,“ uvedla při zahájení výstavy její kurátorka Lenka Bydžovská.

Titulní obraz skrývá několik tajemství

Zmíněný obraz, který město zakoupilo od umělce za deset tisíc korun, se po druhé světové válce dostal do majetku Národní galerie. Ta ho však v roce 1992 Galerii hlavního města Prahy definitivně vrátila. „Národní galerie nám k této výstavě navíc zapůjčila několik dalších důležitých kreseb a děl, které v našich sbírkách nemáme a které tematicky a vývojově na tento obraz navazují,“ dodal spoluautor výstavy Karel Srp. Další významné zápůjčky se galerii podařilo získat ve Francii. Spolu se Šímou je vystaveno i několik dalších autorů - Alois Wachsman, Emil Filla, Jindřich Štyrský a další - kteří se rovněž nechali ovlivnit antikou. Část výstavy zabývající se Šímou je samozřejmě nejrozsáhlejší. Samotný obraz Návrat Theseův skrývá několik tajemství a možností výkladů Šímových úvah. Zajímavé je, že Theseus na plátně vůbec není zobrazen, naopak je to jiná mytická postava, bohyně Athéna. „Mytologické náměty pojímal Josef Šíma velmi volně, jejich prostřednictvím vyjadřoval krizi ve společnosti v době, v níž žil, a proto sahal k určitým inovacím. V této souvislosti je nutné si uvědomit, že jej Šíma vytvořil v roce 1933,“ říká k obrazu Lenka Bydžovská.
 Historii obrazu ozvláštňuje i fakt, že Návrat Theseův byl součástí triptychu. Dalšími jeho částmi byly obrazy nazvané Mládí a Minotaurus, jejichž osud není znám.
 Výstava Návrat Theseův bude otevřena do 7. ledna příštího roku a 15. listopadu od 16 hodin si ji mohou zájemci prohlédnout s výkladem kurátorky.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!