Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Banksyho obraz se po vydražení za víc než milion liber před očima přítomných sám rozřezal na kusy

Kultura

  13:10
London - Malba v rámu anonymního britského umělce Banksyho se sama rozřezala na úzké pruhy poté, co byla v páteční aukci vydražena za více než milion liber. Dívka vzhlížející k červenému balónku ve tvaru srdce je jedno z nejznámějších děl slavného umělce, jehož skutečná totožnost stále není známa.

Obraz dívky s balónkem po skartování. foto: Web Sotheby

Zarámovaný obraz dívky s balónkem byl vrcholem páteční aukce v londýnské aukční síni Sotheby’s. Hned po prodeji obraz před očima přítomných lidí ale najednou projel skartovacím zařízením umístěným ve spodní části rámu, napsal server BBC.com.

Obraz dívky s balónkem po skartování.

Někdo z přítomných následně zachytil ve fotografii překvapené výrazy účastníků, kterou následně na svém instagramovém profilu sdílel samotný Banksy s komentářem: „jde, jde a už je pryč.“

06.října 2018 v 03:45, příspěvek archivován: 06.října 2018 v 13:15

„Zdá se, že jsme právě byli Banksyováni,“ uvedl ředitel Sotheby’s Alex Branczik. „Tohle jsme ještě nezažili,“ dodal. 

Zaměstnancům aukční síně přijde nejpravděpodobnější, že v rámu obrazu byl umístěný mechanismus na dálkové ovládání, který dílo poté rozřezal na kusy, uvedl web The Financial Times.

Stále není jasné, jak se případ bude dále vyvíjet. „Hovořili jsme s kupujícím, který byl příběhem překvapen. Diskutujeme o dalších krocích,“ uvedla Sotheby’s ve svém prohlášení. 

Po rozřezání také došlo ke spekulacím, zda cena díla, které se vydražilo za 1 042 000 liber (v přepočtu přes 30 milionu korun), ještě dále neporoste vzhledem k tomu, že se stalo předmětem jednoho z největších žertů v umění. 

Obraz dívky s balónkem.

Banksy se narodil v Bristolu, jeho identita však nikdy nebyla oficiálně odhalena. Proslavil se především graffiti, které se objevily na domech po celé zemi s později i na různých místech světa. Současná likvidace vlastního obrazu byla jen posledním z mnoha Banksyho protisystémovch vyjádření.

Motiv dívky s balónem se poprvé objevil na zdi v Great Eastern Street v Londýně. V roce 2017 pak byl zvoleno za nejoblíbenější umělecké dílo celého národa.

Autoři: ,