Úterý 14. května 2024, svátek má Bonifác
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Barcelonský festival Primavera Sound představí světové hvězdy i naděje

Gorillaz foto: Primavera Sound

Ve čtvrtek 2. května vypukne v rozsáhlém barcelonském areálu Parc del Fórum jubilejní dvacátý ročník největšího kontinentálního hudebního festivalu Primavera Sound. Pořadatelé jej letos pojali skutečně velkoryse: jako desetidenní oslavu neklasické hudby opravdu všech myslitelných stylů.
  6:00

Primavera Sound si skutečně nestaví žádné hranice, sahá naplno do minulosti k hudebním legendám slavným už od šedesátých let, k těm, kteří utvářeli vkus pořadatelů z řad dnešních čtyřicátníků a padesátníků, k současným hvězdám pro publikum, jehož převažující většina se pohybuje někde mezi dvacítkou a třicítkou, a vyhlíží také talenty, kteří by mohli určovat chod hudebních dějin v dalších letech. Nikoli náhodou má právě tento festival pověst akce, která předjímá, co se bude, samozřejmě zpravidla v kruzích mimo mainstream, poslouchat za rok.

Skoro sedm set koncertů

Dvacátý ročník původně měla Primavera Sound slavit v roce 2020. Všichni víme, proč se tak nestalo a proč se to nepovedlo ani roku následujícího. A tak dvacetiny vycházejí na rok, kdy by za normálních okolností začínal numericky nijak výjimečný dvaadvacátý ročník.

Pořadatelé oslavu – vlastně hned dvojí, narozeninovou a tu snad ještě větší, totiž oslavu návratu k běžnému fungování velkého hudebního festivalu bez omezení počtu publika s doufejme i dalších covidových opatření – pojali skutečně ve velkém. První velký hudební atak na návštěvníky podniknou přímo na středomořském břehu v Parc del Fórum od čtvrtka do soboty. Poté se festivalové dění přesouvá do města, do tamních velkých koncertních sálů, klubů i na veřejná prostranství. A od čtvrtka 9. června se festivalový program vrátí na víkend opět do svého stálého areálu, který se letos chlubí šestnácti scénami, včetně jedné luxusní kryté s vysloveně fajnšmekrovským programem komornějšího typu.

Dohromady čeká návštěvníky, jejichž souhrnný počet za celý festival by podle předpovědí pořadatelů měl přesáhnout půl milionu, neuvěřitelných 674 koncertních vystoupení. K tomu je potřeba jedním dechem dodat, že se myšlenka Primavery rozšiřuje do dalších světovch destinací. V minulých letech už bezprostředně po Barceloně pořadatelé „obsadili“ portugalské Porto, letos se kromě něj bude v nadcházejících týdnech pod hlavičkou Primavera Sound hrát také v Los Angeles, São Paulu, Santiagu de Chile a Buenos Aires.

Jak praví zkušenost, katalánská metropole festival plně přijala za svůj. Už tak hodně barevné a odvázané město akcí každoročně doslova ožije a během týdne, kdy se festivalové dění přesune do jeho ulic, se promění v jeden velký hudební rej. Festival ostatně milují i sami jeho účastníci z řad muzikantů. Parc del Fórum je se svými gigantickými i komorními pódii situován de facto přímo na pláži, přímý pohled z některých scén nabízí pohled na široké moře. To dodává festivalu další významný bonus a platí, že kdo si zahrál na Primavera Sound, na světové hudební scéně už skutečně něco znamená.

Výhoda pro české návštěvníky

Samozřejmě je těžké vypisovat všechny, byť jen ty důležité, zajímavé a zásadní, kteří na Primavera Sound zahrají. Alespoň letem světem lze vyjmenovat headlinery a hodně očekávané interprety. Potenciální návštěvník z Česka má velkou výhodu, že zde může shlédnout „v předstihu“ vystoupení hned několika interpretů, kteří za pár týdnů zahrají na pražském festivalu Metronome Prague na Výstavišti – z velkých legend to je samozřejmě Nick Cave and the Bad Seeds a všestranný tvůrce Beck; mezi dalšími ale i stále populárnější britská raperka Flohio.

Mezi „šedesátkovými“ legendami rozhodně vévodí soulová diva Mavis Staplesová. Napjatě se očekávají comebacky dvou mimořádně vlivných kapel osmdesátých resp. devadesátách let Bauhaus a Pavement. Mezi interprety, kteří dnes běžně vyprodávají haly i stadiony na celém světě a v Barceloně budou takříkajíc všichni na jednom místě, jsou například Tame Impala, The National, The Strokes, Gorillaz, Tyler, The Creator, Dua Lipa, Interpol nebo Lorde.

V Barceloně se tradičně daří alternativní hudbě všemožných druhů, včetně té kytarové, kterou představují kapely, jež patří bezmála k místnímu inventáři jako jsou Dinosaur Jr nebo Shellac, anebo členové někdejších Sonic Youth, které letos zastoupí Kim Gordonová se svým sólovým programem. Na Primaveře bývají s otevřenou náručí vítány i obnovené legendy shoegaze rocku, což jistě potvrdí zájem o The Jesus & Mary Chain, Slowdive nebo Ride.

To, kdo ze zatím méně známých účastníků „do roka a do dne“ vyroste a z malé scény se třeba už napřesrok objeví na jednom z největších pódií, je samozřejmě v tuto chvíli těžké předpovídat. Je ale jisté, že ten, kdo letos na Primavera Sound zahraje, má před sebou zajímavou budoucnost. I proto je dobré tento festival bedlivě sledovat.

Autor:

ING-FOREST s.r.o.
Taxátor

ING-FOREST s.r.o.
Praha, Jihočeský kraj, Jihomoravský kraj, Karlovarský kraj, Královéhradecký kraj, Liberecký kraj, Moravskoslezský kraj, Olomoucký kraj, Pardubický kraj, Plzeňský kraj, Středočeský kraj, Ústecký kraj, Kraj Vysočina, Zlínský kraj
nabízený plat: 65 000 - 75 000 Kč