Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Bernie: Ten nejmilejší ze všech vrahů

USA

  7:00
Excentrický hrdina filmu Bernie se v excentrickém městě dopustí jistým způsobem excentrického zločinu. Jack Black se v hlavní roli dokáže zkrotit, režisér Richard Linklater jeho příběh zaznamenává s chápavým úsměvem. Víc než mírný zájem ale příběh vraždícího funebráka asi nevyprovokuje.

Jack Black ve filmu Bernie foto: Reprofoto

Filmografie režiséra Richarda Linklatera je dost pestrá, obsahuje např. generační film Slackers, trilogii Před soumrakem, Před úsvitem, Před půlnocí, zajímavě pojatou adaptaci sci-fiTemný obraz i úspěšný dětský film Škola rocku, v němž hrál hlavní roli populární komik Jack Black.

Při natáčení Bernieho se ti dva potkali znovu, žádná třeskutá taškařice z toho ale nevzešla, ani neměla. Bernie je film, který dost pravděpodobně zůstane jediným svého druhu - specifická kombinace hraného snímku, pseudodokumentu i dokumentu regulérního. Snímek na hollywoodské poměry dost přesně rekonstruuje skutečnou událost, k níž došlo v reálně existujícím texaském městečku Carthage. Protagonisté také vystupují pod svými jmény - ať už je hrají herci, nebo se nechali natáčet sami.

Jack Black ve filmu Bernie

Inspirací byl článek v časopise Texas Monthly z devadesátých let, v němž Skip Hollandsworth popisuje příběh jedné velmi neobvyklé vraždy a jejího opět velmi neobvyklého pachatele. Byl to Bernie Tide (Jack Black), zaměstnanec místního pohřebního ústavu, jehož oddanost práci dosahovala vskutku udivující úrovně. Pilíř místní společnosti, církve, divadla, všeho, velmi oblíbený všemi a staršími dámami zvlášť. „Kdybyste se mě zeptali, kdo určitě přijde do nebe, řekla bych Bernieho jako prvního,“ prohlásí ve filmu jedna z nich.

Bernie žije sám, dost pravděpodobně je utajený homosexuál. Stará se ale o vdovy, jejichž manžely pohřbíval. Za stejných okolností navštíví taky Marjorie (Shirley MacLaineová), bohatou semetriku, již upřímně nenávidí celé město. Bernie vdově ulevuje od její samoty, Marjorie zas ledacos platí. Galantní mladý muž jako kdyby v ní probudil kohosi lepšího, dáma v letech se chová jako malá holka a její nesnesitelné manýry jsou najednou pryč. Časem se ale „stará Marjorie“ zas vrátí. Chová se k Berniemu jako k otrokovi, neustále ho uráží, on je na ní určitým způsobem závislý. Stane se, co se asi stát muselo. Většina města je ale na Bernieho straně a dává to dost jasně najevo.

Bernie

USA 2011
Režie: Richard Linklater
Hrají: Jack Black, Shirley MacLaineová a další
Premiéra 26. 9.

Jacku Blackovi se Bernieho podařilo trefit, vykreslil tu zvláštní figuru s přiměřenou nadsázkou, která neujíždí do přepjaté karikatury, jež je pro tohoto herce jinak dost charakteristická. Podobně i Linklater dokázal vykreslit atmosféru texaského maloměsta - sice s pobavenou ironií, ale ne přezíravě. Dá se předpokládat, že svět postav na plátně se výrazně liší od toho, v němž žije cílové publikum - tento fakt ale není použit k dosažení snadného a vylhaného pocitu nadřazenosti. Asi to je i tím, že režisér je sám z Texasu a typy, jež zalidňují jeho film, zná i z reálu.

Část postav Bernieho příběhu představují herci, výrazný je mezi nimi Matthew McConaughey v roli showmanského a ambiciózního státního zástupce. Asi nejzábavnější jsou ve filmu ty momenty, kdy svůj pohled na Bernieho příběh prezentují skuteční občané Carthage, pozoruhodně oblečené paní na penzi, lapidární pánové v místním baru. V těch chvílích Berniem skutečně zazvoní jakási autenticita, duch maloměsta se vší jeho dusivostí a taky třeba láskou, umanutou ochotou postavit se těmodjinud. Podobně jako oni projevují i autoři filmu pro svého antihrdinu značné pochopení, aniž by se přitom snažili jeho jednání vysvětlit nějakou jednoduchou kauzalitou.

Nakonec ale film jen tak prošumí, nechá po sobě pár úsměvů a otázek. Dojem, že se dotkl něčeho širšího, univerzálnějšího, než je jedna morbidní historka, však nikoliv.

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...