Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Bluntova zahradní slavnost

Kultura

  15:18
PRAHA - Britský písničkář James Blunt včera zahrál skladby ze svého debutového alba nadšenému pražskému publiku.

James Blunt v Praze foto: Alžběta Jungrová, Lidové noviny

Za místo prvního vystoupení britského zpěváka a skladatele Jamese Blunta v Česku zvolili pořadatelé včerejšího koncertu spanilé prostory Lumbeho zahrady v areálu Pražského hradu. Náležitě, vždyť nejúspěšnějšího ze soudobých písničkářů předchází pověst bývalého vojáka, jehož rodokmen sahá až do prvního tisíciletí po Kristu.

Před čtyřmi lety se ovšem rozhodl svou rodovou profesní linii porušit a sázka na nejistotu se vyplatila: Debutového alba Back To Bedlam (Zpátky do blázince) se za rok po vydání prodalo zhruba osm milionů kopií. K úspěchu mu pomohl především čich na talenty, který osvědčila šéfka vydavatelství Custard, producentka Linda Perry, která Blunta „objevila“. Stejně tak nováčkovi s neobvyklou minulostí prospělo, že si ho jako předskokana vybral samotný Elton John.

Ačkoliv se zdá, že Bluntův úspěch přišel náhle - tedy hned s první nahrávkou - v žebříčcích stoupalo album pomalu, ale jistě. Bez masivní prodejní kampaně si získávalo přízeň posluchačů, a hlavně posluchaček. Podmanivý, vysoko položený, zároveň však stále ještě mužný hlas si zkrátka nacházel jednoho příznivce po druhém.

Spořádané publikum
O Bluntův koncert na prestižním místě byl obrovský zájem. Letně oblečení Pražané spořádaně postávali v dlouhých frontách u stánků s občerstvením.

Britská producentská dvojice Zero 7 se do nálady včerejšího večera trefovala jen zřídka. Klidné ambientní hudbě svědčí přece jen uvolněnější atmosféra, než jakou bylo čekání na Blunta. O přestávce ještě zazněla výzva k aukci, jejíž výtěžek jde na konto Lékařů bez hranic. Dražilo se setkání s hvězdou.

Ostatní ji uviděli na pódiu čtyřicet minut po osmé. Bluntův koncert na pozadí svatovítské katedrály ukázal, s jakou chutí se britský písničkář umí postavit mikrofonu, chopit kytary či usednout ke klávesám. Ukázal však také zpěváka s přeskakujícím hlasem, nevyzpívané výšky, Blunta nejistého v nových skladbách, Blunta občas až příliš jdoucího vstříc publiku.

O mém soukromí ne Včera uspořádal britský hudebník také tiskovou konferenci v Míčovně Pražského hradu. Jak si Blunt předem vymínil, otázky se měly vyhnout velkým obloukem jeho vztahu k české modelce Petře Němcové. „Moje muzika je na prodej, ale můj soukromý život ne,“ vysvětlil drobný muž s bystrýma očima s typicky anglickou směsicí zdrženlivosti a lehce sarkastického humoru. Zbylo tedy více času na samotnou hudbu.

„Nejsilnější pocit byl poprvé v ruce držet vlastní desku, a hned potom, když ji moje máma chtěla podepsat,“ odpověděl Blunt na otázku, jaký je to pocit, prožít tak strmý start hudební dráhy.

Deska Back To Bedlam je inspirována reálnými zážitky. Jak Blunt tvrdí, samozřejmě neexistuje žádný recept na hit, jedině snad zachytit přesně své vlastní pocity nebo zkušenost. „Billy je písnička o jednom kamarádovi, který mi dluží spoustu peněz. Nenapadl mě lepší způsob, jak je z něj dostat, než o něm napsat tuhle skladbu,“ usmál se Blunt nad dotazem, jestli lze ve skladbách najít konkrétní lidi.

Stejný dotaz na písničku You're Beautiful, která se v Británii stala obrovským hitem, Blunt nejdříve odbyl žertem, nicméně později ochotně zopakoval příběh o letmém setkání s bývalou partnerkou, vedle níž už stál jiný muž. „Nechce ale, abych někomu prozradil její jméno,“ dodal zpěvák.

Druhá deska na cestě
Blunt také připustil, že v současnosti je už zpola hotový následovník úspěšného debutu, za oběma deskami navíc stojí stejný producent. „Žádný velký tlak navázat na úspěch první desky necítím,“ ujistil přítomné. „Horší by bylo, kdyby se první desky prodalo jen pár tisíc. Potom bych nevěděl, jestli tou druhou už nadobro nepřijdu o práci.“ Prozradil, že žádný stylový obrat se nechystá a své vysvětlení doprovodil starým příslovím, podle něhož je zbytečné spravovat věci, které fungují.

Hodnocení LN: * * *

James Blunt, Zero 7
Praha, 18. 7. 2006
pořádala agentura Inner Visions

Hlavní hudební inspirace tedy pochází z konce šedesátých a začátku sedmdesátých let, na desce budou znovu znít klasické hudební nástroje. „Stále víc mě přitahují lidi jako Leonard Cohen, Lou Reed, Cat Stevens nebo Neil Young,“ konstatoval písničkář, který je doma přirovnáván k tvůrcům s podobně laděnými písněmi nadějeplné melancholie, jakými jsou Damien Rice nebo David Gray.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!