Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Bohnická léčebna uvede projekci thrilleru Podivný experiment

Kultura

  14:00
PRAHA - Tento týden vstoupí do kin americký dobový thriller Podivný experiment natočený podle jedné z povídek mistra napětí Edgara Allana Poea. Jeho příběh plný zvratů se odehrává v odlehlém ústavu pro choromyslné na konci 19. století. Dvě projekce se uskuteční v pátek a v sobotu v Divadle za plotem v areálu Psychiatrické nemocnice v Praze Bohnicích.

Ben Kingsley (vpravo) ve filmu Podivný experiment. foto: Reprofoto

„Diváci, kteří si chtějí speciální atmosféru užít, mají možnost v pátek a sobotu 23. a 24. ledna vždy od 19:00 hodin. Vstupenky se budou prodávat přímo na místě. Divadlo za plotem, kde je i kinosál, je zhruba 100 metrů vlevo od hlavního vchodu léčebny,“ uvedl  manažer společnosti Bontonfilm Lukáš Vedral.

V hlavních rolích snímku se představí Kate Beckinsaleová, Jim Sturgess, Ben Kingsley a Michael Caine. Jedním z překvapení příběhu je zjištění, že není úplně jasné, kdo je v ústavu vlastně šílenec a kdo lékař.

Kate Beckinsale (vpravo) ve filmu Podivný experiment.

Film vznikl podle Poeovy povídky Metoda doktora Téra a profesora Péra; od narození tohoto zakladatele detektivního žánru a mistra napětí a hrůzy uplyne 19. ledna 206 let.

„Drastické metody, které ve filmu uvidíte, jsou z velké části založeny na skutečných případech z psychiatrických léčeben před jedním a půl stoletím. S pacienty se tehdy zacházelo velmi brutálně. Ale přitom se upřímně věřilo, že jsou léčeni,“ popsal v distribučních materiálech Michael Caine. Podle Bena Kingsleyho jde o jeden z nejpozoruhodnějších pohledů za zdi psychiatrického ústavu od Formanova Přeletu nad kukaččím hnízdem. „Je to výjimečný, divoký a vášnivý obraz tohoto světa,“ dodal tento držitel Oscara, kterého získal v roce 1983 za ztvárnění titulní role v americkém filmu Gándhí.

Autor: