Sobota 4. května 2024, svátek má Květoslav
130 let

Lidovky.cz

Bohuslav Martinů ožije ve Státní opeře v rámci galakoncertu k 50. výročí úmrtí

Kultura

  11:54
Státní opera Praha připravuje slavnostní koncert k 50. výročí úmrtí Bohuslava Martinů. Mezinárodní projekt Martinů Revisited se uskuteční ve dnech 1. a 2. října a představí tvorbu Martinů v průsečíku 43 let.

Orchestr Státní opery. foto: SOP

Dramaturgie koncertu k poctě Bohuslava Martinů chce také připomenout sepětí dnešní Státní opery Praha se slavnou historií její divadelní budovy.

Etapa Nového německého divadla (1888-1938) bude v rámci galavečera reprezentována symfonickým preludiem Skála, které si z podnětu svého šéfdirigenta Georga Szélla (někdejšího dlouholetého šéfa opery Nového německého divadla), objednal u Bohuslava Martinů Cleveland Orchestra k 40. výročí svého založení.

Sopranistka Simona Houda-Šaturová.

Éru Smetanova divadla připomene Saltarello z opery Mirandolina, neboť světová premiéra díla se konala před padesáti lety právě na této scéně (17. 5. 1959). Ozvláštněním programu bude světová premiéra Nokturna č. 1 fis moll pro velký orchestr z roku 1915, jehož vydání připravuje Editio Bärenreiter Praha.

Koncert se uskuteční v období, kdy Státní opera Praha bojuje o své přežití a atmosféra je značně napjatá. Ministerstvo kultury totiž už příspěvkovou organizaci odmítá dotovat a ani po půl roku vyjednávání není jasné, kdo bude operu financovat. Pokud by se opera sloučila s Národním divadlem, znamenalo by to výrazné propouštění.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!