Úterý 16. dubna 2024, svátek má Irena
130 let

Lidovky.cz

Británie prožívá svou nejtemnější hodinu. Gary Oldman je jako Churchill k nepoznání

Kultura

  12:00
Nejtemnější hodina (Darkest Hour), nový film režiséra Joea Wrighta (Pokání, Anna Karenina), se dočkal nového traileru i filmového plakátu. V dramatu o Anglii, které hrozí zkáza z rukou nacistů, si Winstona Churchilla zahrál hollywoodský herec Gary Oldman. Snímek má českou premiéru naplánovanou na 11. ledna 2018.

Gary Oldman je jako Winston Churchill k nepoznání. Snímek Nejtemnější hodina (2018). foto: Universal Pictures

Winston Churchill (Gary Oldman) je ministerským předsedou teprve několik týdnů a již čelí nejtěžší zkoušce svého života. Nad Británií se stahují temná mračna v podobě ocelových orlic Hitlerovy Luftwaffe. Národ se zmítá ve strachu a je jen na jednom muži, aby krizi zažehnal.

Snímek Nejtemnější hodina režiséra Joea Wrighta má do premiéry sice ještě daleko, ale už se představil na několika světových filmových festivalech.  Podle prvních ohlasů je Gary Oldman za svůj výkon žhavým kandidátem na Oscara.

Gary Oldman je jako Winston Churchill k nepoznání. Snímek Nejtemnější hodina...
Gary Oldman na letošním udílení Oscarů

Winstona Churchilla si již zahrála celá řada herců. Mezi nejvýraznější určitě patřilo jeho ztvárnění Johnem Lithgowem pro dramatický seriál The Crown z produkce Netflixu. Herec za něj získal cenu Emmy.

Snímek Nejtemnější hodina (2018). Promo plakát.