Pátek 3. května 2024, svátek má Alexej
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Bruce Willis trpí demencí, oznámila rodina. Kariéru ukončil loni kvůli afázii

Paradoxně Bruce Willise ženy milují více nyní, kdy už vlasy nemá a má vrásky. Vyzařuje z něj zvláštní charisma, na které ženy letí. foto: Reuters

Sedmašedesátiletý americký herec Bruce Willis trpí frontotemporální demencí, oznámila ve čtvrtek jeho rodina. Kariéru ukončil už v březnu 2022 kvůli afázii, nemoci, která ovlivňuje schopnost mluvit a porozumět řeči. Hercova rodina ve čtvrtek oznámila, že jeho stav se od té doby zhoršil. Hollywoodská legenda se proslavila řadou akčních filmů.
  22:08

„I když je to bolestivé, je úleva mít konečně v rukou jasnou diagnózu. Frontotemporální demence je krutá nemoc, o které mnoho z nás slyšelo, a může postihnout každého. Neexistuje na ni dnes žádný lék. To je realita, která se v následujících letech, jak doufáme, změní,“ stojí v prohlášení rodiny.

Prohlášení rodina zveřejnila na webu Asociace pro frontotemporální degeneraci (AFTD) a podepsaní pod ním jsou Willisova žena Emma, bývalá žena a herečka Demi Mooreová a hercových pět dětí.

AFTD na svém webu frontotemporální demenci popisuje jako typ demence, který je nejčastějším typem demence u lidí mladších 60 let. „Zatímco termín ‚demence‘ je nejčastěji spojován se ztrátou paměti, frontotemporální demence (FTD) je jiná: mnohem pravděpodobněji ovlivní osobnost postiženého, chování, jazyk i pohyb, právě kvůli částem mozku, které postihuje: čelní a spánkový lalok,“ stojí na webu AFTD.

Lidé diagnostikovaní s tímto typem demence mají podle asociace průměrnou dobu dožití sedm až 13 let. Ve Spojených státech FTD trpí mezi 50 000 a 60 000 lidmi a představuje asi deset procent všech případů demence.

Bruce Willis se proslavil ve filmech Smrtonosná past, kde hrál detektiva Johna McClanea, dále v dobrodružném filmu Armageddon, kde ztvárnil roli naftaře Harryho S. Stampera a ve filmu Pulp Fiction: Historky z podsvětí v roli boxera Butche Coolidge. Dvorním českým dabérem Willise je Alexej Pyško.

Willis kariéru ukončil už loni v březnu kvůli afázii. Hercova rodina ve čtvrtek oznámila, že jeho stav se od té doby zhoršil. Afázie je nemoc, která ovlivňuje schopnost mluvit a porozumět řeči. Vzniká jako následek úrazů hlavy, krvácení do mozku, nádorů, degenerativních či zánětlivých onemocnění nebo intoxikace. Existuje několik typů afázie, motorická, senzorická, kondukční a další. Liší se podle toho, jakým způsobem nemoc ovlivňuje řeč.

Nemocí se zabývá několik lékařských oborů, neurologie, foniatrie, neuropsychologie a neuropsychiatrie. V antické filozofii skepticismu afázie označovala stav mlčení, kdy se chtěl člověk zdržet hodnocení.

Herec se narodil jako Walter Bruce Willis v německém Idar-Obersteinu americkému vojákovi a německé matce. Když mu byly dva roky, rodina se přestěhovala do New Jersey. Po rozvodu rodičů odešel v 16 letech z domova a živil se jako barman, dělník, obsluha u benzinové pumpy, zkoušel to ale také jako soukromý detektiv. Zlom v jeho životě nastal, když ho přátelé přemluvili, aby to aspoň zkusil s herectvím.

Jeho herecká kariéra odstartovala v polovině 80. let minulého století v komediálně pojatém detektivním seriálu, v češtině nesl název Měsíční svit. Ztvárnil roli svérázného soukromého detektiva Davida Addisona. Během pěti sezon (seriál se natáčel mezi roky 1985 a 1989) si Willis získal přízeň publika i kritiky, odnesl si mimo jiné ceny Emmy nebo Zlatý glóbus.

Z jeho filmografie se vymyká zejména psychiatr Malcolm Crowe z mysteriózního dramatu Šestý smysl. Role dětského psychiatra sice zpočátku vzbuzovala spíše ironické poznámky filmových publicistů na adresu Willisových hereckých schopností, výsledek však překonal všechna očekávání. Na první pohled nenápadný duchařský thriller se zařadil mezi hity filmové sezony a dodnes mu patří primát Willisova komerčně nejúspěšnějšího snímku. Willis se objevil také v dalších kritikou příznivě přijatých filmech: Pulp Fiction, 12 opic, Sin City nebo Pátý element.

Willis má velké množství oddaných fanoušků po celém světě a filmy, v nichž se objevil, vydělaly dohromady po celém světě přes pět miliard dolarů (v přepočtu 110 miliard korun). Za svou kariéru získal jeden Zlatý glóbus a dvě ceny Emmy, má svou hvězdu na hollywoodském chodníku slávy.

V Hollywoodu 80. let proslul Bruce Willis také svým poměrně divokým životním stylem a milostnými eskapádami. Z jednoho takového románku se nakonec po tříměsíční známosti vyklubala svatba s herečkou Demi Mooreovou.

Jejich vztah vydržel 13 let a skončil v roce 2000 rozvodem. Oba bývalí manželé se však i nadále stýkají a společně vychovali tři dcery. V březnu 2009 se Willis znovu oženil, jeho vyvolenou je o 22 let mladší modelka Emma Hemingová, se kterou má další dvě dcery.

Autoři: ,

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!