Pátek 3. května 2024, svátek má Alexej
130 let

Lidovky.cz

Kultura

V Plzni ocenili Brutální vedro. Hranice Agnieszky Hollandové rezonovala

Mozek na bodu varu. Hrdinu filmu Brutální vedro trápí tropické teploty, ale nejen ty. foto: Artcam

Zlatého ledňáčka za nejlepší celovečerní hraný nebo animovaný film udělila ve středu mezinárodní porota festivalu Finále v Plzni snímku Brutální vedro režiséra Alberta Hospodářského. Ledňáčka za nejlepší dokument získal film More Miko Robina Kvapila.
  9:58

Vítězným televizním a internetovým projektem v kategorii seriálová tvorba je třetí díl seriálu Volha od režiséra Jana Pachla. Nejlepším televizním a internetovým projektem v kategorii film a minisérie se stal první díl minisérie Král Šumavy: Fantom temného kraje režiséra Davida Ondříčka. Posledního pátého ledňáčka za nejlepší studentský krátkometrážní film má Electra, který režírovala Darja Kaščejevová.

Letošní ročník přehlídky českých a slovenských celovečerních snímků, dokumentů a televizních a internetových projektů navštívilo zhruba 15 500 diváků, o 1000 víc než loni.

„Potvrdilo se, že posláním Finále není jen přinášet oddychovou zábavu, na kterou chodí lidé ,vypnout’ a odreagovat se. Dáváme prostor i menším, nezávislým projektům a náročnějším snímkům, které často otevírají bolavá témata, před nimiž ale nemůžeme zavírat oči,“ uvedla ředitelka přehlídky Eva Veruňková Košařová. Příkladem je podle ní bouřlivá situace, jež se rozpoutala kolem nového snímku Agnieszky Hollandové Hranice, který Finále uvedlo v české předpremiéře dvakrát. „Pokaždé vzbudil silné emoce, ale i velké nadšení. Cítíme, že je zvláště dnes důležité přinášet do kin právě takové snímky a vyjádřit podporu filmařům, kteří čelí politickým tlakům,“ dodala ředitelka.

Finále uvedlo přes 100 projekcí, o ledňáčky se utkalo 38 soutěžních snímků. Letošní program zahrnoval také sekce ukrajinské a německé tvorby a filmy pro neslyšící se speciálními titulky a diskusemi tlumočenými do znakového jazyka.

Autoři: ,

Získejte ZDARMA dětskou opalovací kosmetiku Lirene
Získejte ZDARMA dětskou opalovací kosmetiku Lirene

S příjemnými hřejivými pocity ze slunečních paprsků k nám ale míří i nebezpečné UV záření. To na nás působí celoročně, a proto je důležité sebe i...