Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Bude Ostrava novou kulturní metropolí?

Slovensko

  8:54
PRAHA - Mezinárodní komorní orchestr Ostravská banda se tento týden představil na dvou koncertech v New Yorku. Jeho vystoupení v Lincolnově centru a v České národní budově byla hlavními body útlé přehlídky Ostravské dny, kterou uspořádalo newyorské České centrum.

Stodolní ulice v Ostravě foto: Lidové noviny

"Ostrava, v níž dnes žije kolem deseti tisíc cizinců, se začíná stávat mezinárodním městem a Ostravská banda je toho symbolem," řekl po pátečním koncertu v České národní budově ostravský primátor Petr Kajnar.

Orchestr zaměřený na prezentaci soudobé hudby má ve městě své zázemí, vystupuje pod jeho jménem a účastní se bienále Ostravské dny nové hudby.

Město spojované spíš s průmyslem si zaměřením na současnou vážnou hudbu snaží vybudovat vlastní kulturní tradici. "Ostrava nemůže vynikat v tom, v čem vyniká Praha. Musí si hledat vlastní platformu," uvedl primátor.

Na co doplácíme
Ostrava má podle něho ambice stát se kulturní metropolí. Za socialismu se rozvíjela jednostranně jako průmyslová aglomerace, řekl. Scházejí jí kulturní stánky, ale i humanitní vysokoškolské obory. Teď si dalo město předsevzetí založit městskou galerii, vážně uvažuje o vybudování moderní koncertní haly evropského významu.

Do New Yorku si primátor přijel také pro inspiraci. "To byl jeden z důvodů - abych se podíval, jak to tu vypadá s kulturním životem," poznamenal. "New York dává vždy nějaké procento z investiční výstavby na umění. Možná by s tím mohla přijít i Ostrava, že by s každou městskou investicí pamatovala na to, aby část rozpočtu byla věnována na to, aby město bylo pěkné." Země, které kulturu ignorují nebo odmítají, nejsou špičkové ani v ostatních odvětvích, soudí primátor. "Kultura není něco, na co doplácíme. Kultura vytváří prostředí, které teprve umožňuje být ekonomicky na špičce," míní.

Zakladatel a umělecký šéf Ostravské bandy, českoamerický skladatel a dirigent Petr Kotík si vysoce váží ostravské podpory. "Skutečnost, že Ostrava dává příležitost soudobé hudbě, je velká věc pro všechny. Pro každého hudebníka je tím nejdůležitějším mít příležitost pracovat," řekl.

Vyprodáno
Orchestr, který vznikl před čtyřmi lety, má v Ostravě už své stálé posluchače. "Největším překvapením pro mě byl nárůst publika. Máme vyprodané koncerty," poznamenal. Komorní těleso je složené především z mladých hudebníků. V současné době tvoří třetinu hráči ze Spojených států, třetina je ze západní Evropy a třetina z České republiky a Slovenska.

"Ostravská banda má ve Spojených státech veliký ohlas, stejně jako jinde ve světě. Je hodnocená jako naprosto špičkový orchestr svého druhu," uvedl Kotík.

Ostravskými dny navázalo České centrum na loňské představení města Zlína v New Yorku. "Zapadá to do celkové koncepce českých center, která mají snahu prezentovat v zahraničí různá města a regiony republiky," řekl ředitel centra Marcel Sauer. Pokračovat v tom hodlá i příští sezonu, jaké město to bude tentokrát, ale ještě nebylo rozhodnuto, dodal.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!