Neděle 12. května 2024, svátek má Pankrác
130 let

Lidovky.cz

Ceněná Divoká stvoření jižních krajin připlouvají do kin

Kultura

  15:01
PRAHA - Nadšené ohlasy z uvedení na karlovarském festivalu předcházejí premiéru amerického filmu režiséra a spoluscenáristy Benha Zeitlina Divoká stvoření jižních krajin. V kinech se objeví od čtvrtka 9. srpna.

Divoká stvoření jižních krajin - příběh šestileté Hushpuppy vyrůstající obklopená polodivokou zvěří foto: Aerofilms

"Režisér se kdysi potkal s kameramanem Benem Richardsonem díky Janu Švankmajerovi, oba krátce v jeho studiu v Knovízu o Prahy pracovali. Spolu pak natočili film, který vyhrál festival v Sundance a z Cannes si letos odvezl Zlatou kameru pro nejlepší debut," komentoval nákup snímku Radim Habartík z Aerofilms. Asi by prý jen těžko v současné filmové produkci našel titul tak silný po všech stránkách.

Ve filmu hrají výborní neherci, uvedl Habartík. Například otce malé dívky v hlavní roli jménem Hushpuppy hraje pekař, kterého objevili, když si k němu lidé ze štábu chodili pro čerstvý chléb. Hlavní hrdinku - pětiletou černošskou holčičku - vybral štáb na poslední chvíli ze čtyř tisíců uchazeček.

Postapokalyptický příběh o svobodě a silné vůli žít

Ve filmu zní hudba, na níž se podílel i režisér. Kamera zabírá krajinu jižní Louisiany zpustošenou hurikánem Katrina. "Kouzlo je možná ten správný klíč k tomuto postapokalyptickému podobenství o svobodě a silné vůli žít, přežít a jít dál," dodal Habartík.

Hlavní hrdinka Hushpuppy žije v zapomenuté, ale svérázné komunitě v bažinatém kraji u mrtvého ramene řeky, odděleném od zbytku světa ochrannou hrází. Maminku už nemá a její otec je neustále mimo domov. Osamělá dívka, která příběh komentuje, vnímá přírodu jako křehké spletivo, v němž celý vesmír závisí na tom, aby do sebe všechno dokonale zapadalo. Když společně s bouří přijde stoletá voda, tatínek onemocní a Hushpuppy zjistí, že přirozený řád se začíná rozpadat. Zoufale se snaží dát svůj svět zase do pořádku, aby zachránila otce i potápějící se vesnici.

Režisérovi jako inspirace posloužily osudy lidí zasažených hurikánem Katrina. Jeho poetické drama označilo několik renomovaných filmových periodik za nejlepší debut posledních let.

Benh Zeitlin (*1982)

 Režisér, skladatel, animátor a zakládající člen skupiny Court 13 - "podivného spolku umělců, animátorů, střihačů, hudebníků a vypravěčů". V roce 2008 natočil krátkometrážní dobrodružný snímek Glory at Sea, v němž se skupina truchlících obyvatel z New Orleans vytopeného hurikánem Katrina vynoří z hlubin podsvětí a z trosek, aby postavila loď a zachránila tak své ztracené blízké, uvězněné pod hladinou moře.

Autor:

Vyřešte nespavost svých dětí
Vyřešte nespavost svých dětí

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...