Úterý 14. května 2024, svátek má Bonifác
130 let

Lidovky.cz

Cenu festivalu Jeden svět získá Ales Bialacki

Kultura

  10:00
Praha - Cenu Homo Homini uděluje společnost Člověk v tísni osobnostem, které se významně zasloužily o prosazování lidských práv,demokracie a nenásilného řešení politických konfliktů.

Festival probíhá za podpory Nadace Vize 97 manželů Havlových. foto: Lidové noviny

Za rok 2005 tuto cenu získá dlouholetý aktivista běloruských nezávislých iniciativ Alesi Bialackému a jím vedené organizaci Viasna. Ocenění bude předáno 1. března v
rámci slavnostního zahájení festivalu Jeden svět.

Osmý ročník této mezinárodní přehlídky dokumentárních filmů o lidských právech začne v prostorách Pražské křižovatky, odsvěceném gotickém chrámu v bývalém Anenském klášteře na Starém Městě, ve spolupráci s Nadací Vize 97 Dagmar a Václava Havlových, řekl ředitel festivalu Igor Blaževič.

První projekcí přehlídky Jeden svět bude 2. března v pražském kině Lucerna předpremiéra celovečerního dokumentu Huberta Saupera o krutých dopadech globalizace na lidi žijící v okolí Viktoriina jezera. Má název Darwinova noční můra a byl nominován na Oscara. Hlavní událostí tohoto večera bude vyhlášení zvláštní ceny za film, který výjimečným způsobem přispívá k ochraně lidských práv. Už tradičně o ní rozhoduje Václav Havel.  Na festivalu bude do 9. března uvedeno 118 dokumentů ze 40 zemí. Vedle Lucerny se budou promítat i v kinech Světozor, Evald, Mat, Ponrepo a ve 13 českých městech.

Ales Bialacki získá cenu Homo Homini především za mimořádný osobní vklad a obětavost při založení a řízení již téměř deset let existující iniciativy Viasna, která je od roku 2003 nucena
pracovat v ilegalitě. Podle Blaževiče je udělení ceny výrazem morální podpory celé běloruské demokratické opozici v nastávajícím těžkém období. Už 19. března se totiž budou konat
prezidentské volby, které je diktátor Lukašenko připraven vyhrát za každou cenu.
"Nedávno schválené zákony například umožňují odsoudit představitele nezávislých iniciativ, jako je Viasna, za jejich činnost až k pěti letům vězení," vysvětlil Blaževič.
Už dnes v podvečer bude v pražské Galerii Langhans zahájena výstava fotografií mapujících oblasti a regiony, v nichž přes deset let působí humanitární organizace Člověk v tísni při České televizi.

Bližší informace o festivalu, jeho programu a doprovodných akcích, naleznou zájemci na internetové adrese www.jedensvet.cz.
Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!