Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Česká silvestrovská zábava? Estrády žvanivých slimejšů

Kultura

  12:09
PRAHA - Sledovat na Silvestra televizi a čekat od toho, že k vám do obýváku vpadne báječná zábava, je mimořádně pošetilé. Nic takového se nikdy nestane, kdo to myslí se Silvestrem vážně, musí se oddávat jiným kratochvílím, než je zírání na magické oko obrazovky.

Michal Suchánek a Richard Genzer v pořadu Mr. GS foto: ČTK

Nikdo nás tedy nenutí ke konzumaci televizního humoru, on je i bez nás stejně rok od roku šedivější, nudnější, utahanější, křečovitější a předvídatelnější. A pořád se stejnými tvářemi. A na Silvestra se všechny tyto potíže ještě ukážou jak pod zvětšovacím sklem.

Docela na pováženou je i to, že profese baviče a komika je v našich televizích vyhrazena pouze starším ročníkům. Mladý komik je druh, který se neprosadí, nebo se pohybuje v úplně jiných vodách, jako třeba Iva Pazderková a spol.

A když je pak vpuštěn na celostátní obrazovku, zoufale mu dochází dech. Například druhý program České televize se léta snaží být na Silvestra strašlivě alternativní. Projevuje se to dvojím způsobem: buď se dává "něco z divadla", anebo se povolí přístup méně "profláknutým" tvářím.

A ty zpravidla vybouchnou v záchvatu obludné křeče, protože chtějí ukázat, co umí. Tak to na dvojce dopadlo i letos, kde se snažili hoši Tobi a Vladimír z ostravského cyklu Sabotáž. Pobíhali ve skafandru, ale bavili se asi hlavně oni sami.

Totéž platilo také o Komediografu brněnského dramatika Luboše Baláka. V tomto rádoby uvolněném kabaretu se sešly někdejší hvězdy Hadivadla (Liška, Polášek a další), aby společně trojčily na různá témata. Necelých třicet minut se nakonec dalo i přežít.

Ještě že tu byla stará dobrá Ypsilonka se svým 45. výročím vzniku. A to se jí prosím vytýká, že je to skanzen. Díky za něj! A za letitý Záskok od Cimrmanů. To je tedy bilance.

Nova lákala diváky na stále infantilnější komické duo Genzer-Suchánek, které se producírovalo hned v úvodu večera a pak v jeho polovině, ale nic jiného než obvyklou porci drastických hovadin nepředvedlo. Na ČT1 zahajoval speciál pořadu Zázraky přírody, jehož vtip a smysl pochopil jen ten, kdo se od obrazovky nehne.

Zúčastnění pánové si nejdřív hrozně vtipně dobírali Martina Dejdara, že jeho někdejší bydliště Chrást u Chrudimi není město, pak se zase přeli, zda hezounká hosteska je manželkou Maroše Kramára. Jeden by se vážně uválel smíchy.

V následující Všechnopárty, která se musela přesunout do doby po desáté hodině, aby se v ní mohlo sprosťačit (což bylo také x-krát obmyslně zdůrazněno), se snažil další veterán televizní zábavy, Karel Šíp. Prim mu tam hrál značně žvavý František Ringo Čech, který unavoval lechtivým historkami a pánskými radami, jak na to.

Další "ober" svůdník, Pepíček Náhlovský, nás zase přesvědčoval, že není svůdník, což věru nemusel. A do třetice Jan Budař vsadil na image milého nekňuby a přinesl starým pánům trička. No...

Rok 2010 v obrazech

Burian, Burian a ještě Burian

To je taková dřina přijít s něčím svěžím? S nadsázkou, groteskou, parodií, černým humorem, travestií, perzifláží? Vždyť co jen existuje odnoží humoru, ale televize "duchaplně" pořád jede dokola podle jednoho mustru a produkuje nekonečné estrády žvanivých slimejšů.

A pořád se vytahují další staré "saky fraky" se všemi těmi, kteří zářili před dvaceti, čtyřiceti, ba i osmdesáti lety od Vladimíra Menšíka a Jiřiny Bohdalové až po Vlastu Buriana. Filmy s ním šly na Silvestra v jednu chvíli na třech stanicích.

To je hattrick, na který nemá ani Miroslav Donutil, jenž jinak zalehne v televizi, co se dá. Vlasta Burian je sice klasika, která nemůže ublížit, ale všechno má svoje meze.

Jan Kraus na Primě je už dávno jen odvar toho, co dělal v začátcích své talk show na veřejnoprávní televizi, ale ještě to nedošlo ani jeho chlebodárcům, ani jemu samému. Takže vedl nejapný dialog s dítětem, které vypadalo jako mladá půvabná žena.

Připomínalo to slavnou scénku Oldřicha Kaisera, který kdysi vtipně parodoval vyjadřovací schopnosti takových puberťaček. Tentokrát to ale bylo na vážno, protože dotyčná bodovala v soutěži talentů a bylo třeba to ještě jednou prodat. Že takové dítě nemá co říct, je pak zcela vedlejší.

Konečně přišel Nový rok a ti, kteří chtěli vědět jen přesný čas, se asi museli hodně štípat - na ČT1 jim ke změně letopočtu přála virtuální rodinka z Vyprávěj. Dokonalá iluze, ale proč? Nikdo neví, raději se neptat. Tak za rok zase u televize...