Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Českého lva za přínos filmu dostane Josef Somr

Kultura

  13:40
PRAHA - Českého lva za mimořádný přínos české kinematografii převezme v sobotu 3. března ve Velkém sále pražské Lucerny herec Josef Somr. Oznámila to Česká filmová a televizní akademie, která tak ocení jeho mimořádné herecké kvality.

Josef Somr foto: archiv LN

Josef Somr je dvojnásobným držitelem Ceny Thálie za roky 1997 a 2001. V letech 2005 a 2009 Somr zvítězil v anketě Neviditelný herec o nejlepšího rozhlasového herce, v roce 2005 obdržel z rukou prezidenta medaili Za zásluhy.

Rodák z moravského Slovácka a absolvent brněnské JAMU zazářil hned ve své první velké filmové roli prostopášného výpravčího Hubičky ve filmu Jiřího Menzela Ostře sledované vlaky, který na jaře 1968 získal Oscara za nejlepší neanglicky mluvený film.

Koncem 60. let se Josef Somr blýskl postavou maloměšťáckého Ády Vinše ve vůbec nejlepší páralovské adaptaci Soukromá vichřice režiséra Hynka Bočana. Nezapomenutelným se stal i jako zahořklý intelektuál Ludvík Jahn v adaptaci Kunderova Žertu Jaromila Jireše.

V dubnu se objeví v novém filmu

Z jeho polistopadové tvorby vyniká především doktor Hanzelín v Jirešově snímku Helimadoe (1993), král Dobromil v pohádce Čert ví proč (2003), jeden z hlavních hrdinů synovsko-otcovské roadmovie po Stromovce a jejím okolí O rodičích a dětech (2008) a karbaník Baluna v podfukářské komedii U mě dobrý (2008). V polovině dubna se Josef Somr objeví v novince Jiřího Stracha Vrásky z lásky (2012).

Mimořádného Českého lva převzal loni herec a scenárista Zdeněk Svěrák. V 90. letech byli podobně poctěni režiséři František Vláčil, Jan Švankmajer, Karel Kachyňa, Jiří Menzel, Miloš Forman a Jiří Krejčík. Dále pak například kameraman Miroslav Ondříček, kostýmní výtvarník Theodor Pištěk a herečky Stella Zázvorková a Jana Brejchová.

Ceny Český lev se budou o víkendu předávat podevatenácté. Naději na ocenění má celkem jedenáct celovečerních snímků. Nejvíce nominací získal filmový debut zesnulého exprezidenta Václava Havla Odcházení, který se o vítězství uchází ve všech dvanácti kategoriích.

Autoři: ,

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...