Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Churchill pronikl do popové hitparády. Albem se zhudebněnými projevy

Kultura

  10:40
LONDÝN - Bývalý britský premiér Winston Churchill se dostal do britské popové hitparády a hned dosáhl na čtvrtou příčku. Posmrtně to dokázal díky albu Reach For The Skies vydanému k 70. výročí letecké bitvy o Británii. Na něm jsou zhudebněny některé z jeho slavných projevů.

Winston Churchill foto: ČTK

Na samý vrchol britského žebříčku nejúspěšnějších alb sestavovaného společností Official Charts Company se vyšplhalo album Science & Faith irské skupiny The Script.

Neobvyklé album vojenských písní a Churchillových projevů Reach For The Skies nahrála oficiální vojenská kapela Central Band of the Royal Air Force britského vojenského letectva (RAF) k výročí letecké bitvy s německou Luftwaffe z července až října 1940.

"Je úžasné, že k dlouhému seznamu hvězd oficiálního žebříčku jako jsou Elvis, Madonna, Cliff (Richard) a The Beatles nyní můžeme připojit Winstona Churchilla," řekl manažer Official Charts Company Martin Talbot. "To, že britská veřejnost toto album kupuje v takovém množství, je také pocta neuvěřitelným obětem našich vojáků," dodal.

Žebříčku singlů vévodí Tinie Tempah se songem Written In The Stars, který si během prvního týdne od vydání koupilo více než 115.000 lidí.

Autor:

Kdy dát dětem první kapesné a kolik?
Kdy dát dětem první kapesné a kolik?

Kdy je vhodný čas dávat dětem kapesné a v jaké výši? To jsou otázky, které řeší snad každý rodič. Univerzální odpověď však neexistuje. Je ale...