Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Chystá se film o Mrázkovi. Zahrát by si ho chtěl Vetchý

Kultura

  10:46
PRAHA - Příběh kontroverzního podnikatele Františka Mrázka se objeví na filmových plátnech. Snímek se bude točit v režii Petra Nikolaeva. V hlavní roli zesnulého 'krále podsvětí' by se mohl objevit herec Ondřej Vetchý.

František Mrázek foto: Reprofoto

Informoval o tom deník MF Dnes. "Žádná nabídka nepadla, zatím je to jen teorie. Ta role mě rozhodně láká. František Mrázek je pro herecké ztvárnění arcizajímavá postava," řekl Vetchý s tím, že je připraven se o roli s konkurencí poprat.

Sám se s Mrázkem osobně setkal. "To už je dávno. Já jsem tehdy vůbec netušil, že je to mafián," zavzpomínal Vetchý. Mrázek prý na něj působil jako hodný, slušný pán.

"Dnes se tomu směju, ale tehdy jsem si o něm myslel, že je to takový ten obětavý pán ředitel, který po zaměstnancích uklízí hajzlíky," popsal své dojmy ze setkání s podnikatelem na fotbalovém turnaji, na který Mrázek coby sponzor přivezl basu piv.

Pomáhá Kmenta

Režisér Nikolaev připravil scénář za pomoci reportéra MF Dnes Jaroslava Kmenty, který dosud nejpodrobněji popsal ve Mrázkovu činnost.

Podle Nikolaeva bude film akční kriminálkou, která se bude z devadesáti procent držet skutečných událostí, jak je Kmenta popsal ve svých knihách.

Kvůli umělecké licenci se ale ve filmu jméno mafiánské bosse Mrázka, který byl zavražděn za neobjasněných okolností, změní na Vedral. "Ale určitě zůstanou přezdívky, které jsou známé z odposlechů," uvedl Kmenta. Ve vedlejších rolích tak herci ztvární mimo jiné Íčko (Ivan Langer), Téčko (Vlastimil Tlustý) nebo Mlhu (Miloš Zeman).

Film diváci uvidí na plátně nejdříve v roce 2012. Režisér Petr Nikolaev se momentálně podílí na vzniku filmu Lidice, první klapka by měla padnout už na začátku příštího týdne.

Autor: