Sobota 25. května 2024, svátek má Viola
  • Premium

    Získejte všechny články mimořádně
    jen za 49 Kč/3 měsíce

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Co dělají herci ve volném čase? Švandovo divadlo pokračuje a točí povzbudivá videa

Švandovo divadlo - Marie Štípková. foto: ŠVANDOVO DIVADLO

PRAHA - Pražské Švandovo divadlo na Smíchově nechce ztratit kontakt s diváky. Herci i štáb divadla se tak rozhodli průběžně točit videa pro dobrou náladu. Ta mohou mít něco společného s divadlem, ale třeba také vůbec nemusí. Videa bude divadlo umísťovat na sociální sítě a svůj kanál na serveru YouTube.
  14:00

„Krátké povídky, glosy, zamyšlení i jeden experimentální povídkový seriál vytvoří přímo pro náš video kanál zajímaví čeští básníci, autoři a dramatici; ztvární je herečky a herci našeho souboru. Každý přispěje podle svých možností, nápadů, kondice a tak, jak nám situace dovolí,“ uvádí Martin Františák.

Švandovo divadlo - markýza.
Švandovo divadlo - Anna Stropnická.

Během následujících týdnů se tak diváci mohou těšit na program čtyř video sekcí. Na každý všední den se na Facebooku chystají Perličky na dně - krátká osobní videa hereček a herců, ve kterých podělí o svoje zkušenosti i postřehy z dní, kdy se s publikem nemohou potkávat v hledišti. Každou středu navíc Facebook Švandova divadla rozsvítí Písnička v podání Andrey Buršové.

Pondělí, středa a pátek bude patřit Obrazům dní, v nichž se divadlo přihlásí k dlouhodobé tradici uvádění původních českých dramat. Úterý a čtvrtek bude ve znamení Ligy sirotků, povídkového seriálu vyprávěného pěti hlasy z hereckého souboru. Autorský experiment postavený jako román na pokračování píše David Košťák, dramatik a zároveň dramaturg Švandova divadla.

„Liga sirotků je příběhem neobyčejně obyčejných lidí, kteří trpí společenskou izolací i mimo dny zmítané epidemií,“ prozrazuje Košťák. Každý týden vzniknou dvě nové epizody.

Pracující důchodce skončil po nehodě bez příjmů. Účty poplatil díky životnímu pojištění
Pracující důchodce skončil po nehodě bez příjmů. Účty poplatil díky životnímu pojištění

Spousta důchodců si dnes přivydělává, aby zvládli zaplatit stále rostoucí výdaje a nemuseli se spoléhat na pomoc svých blízkých. Podobně tomu bylo...