Pátek 24. května 2024, svátek má Jana
  • Premium

    Získejte všechny články mimořádně
    jen za 49 Kč/3 měsíce

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Cunninghamova nová kniha o covidu je chytrá. Ale je potřeba se zamyslet, říká překladatelka

Americký romanopisec Michael Cunningham (vlevo) na galavečeru Festivalu spisovatelů Praha. (18, října 2019) foto: ČTK

Rozhovor
Po desetileté odmlce vyjde na podzim nový román Den (Day) amerického spisovatele a scenáristy Michaela Cunninghama. Spisovatel vystoupil v Praze naposledy na podzim roku 2019. Na mezinárodním Festivalu spisovatelů Praha, jehož je pravidelným hostem, představil rozepsanou knihu s pracovním názvem Glory. Román Den ale už překládá Veronika Volhejnová a měl by vyjít v létě příštího roku.
  16:00

Lidovky.cz: Byla kniha, z níž Cunningham četl v Praze, právě tímto románem, který nyní překládáte?
Text, který tehdy Cunningham četl, se odehrával ve třicátých letech a vypadalo to na další ságu. Všechno se zdálo být na nejlepší cestě, s šéfredaktorem Odeonu Jindřichem Jůzlem jsme si potvrdili, že mám zájem knihu překládat, a… zasáhl covid. Další tři a půl roku se nedělo nic. Tedy s knihou, Metropolitní opera v New Yorku mezitím uvedla pozoruhodnou novou operu podle Cunninghamových Hodin. A pak ta nová kniha přišla – a nebyla to ona! On totiž Cunningham to, z čeho v Praze předčítal, odložil a napsal knížku zcela novou, žhavě současnou – o covidu. Nebo spíš o lidech v době covidu.

Lidovky.cz: Autor se v nové próze výjimečně nechal inspirovat aktuálním děním, ale zůstal věrný, řekněme, svým základním tématům… Vy jste rukopis četla a Odeonu k vydání doporučila. Mohla byste nastínit děj?
Je to komorní příběh malé skupinky lidí – intelektuálů a umělců, většinou ne příliš úspěšných, lidí ve středním věku, kterým se život sype pod rukama a kteří si začínají trpce uvědomovat, že ne všechny sny se splní a i ty splněné nemusí přinášet štěstí. A navíc jeden druhému – trochu v dobrém úmyslu, trochu ze sobectví – komplikují život. V tomhle ohledu mi připomíná romány Za soumraku nebo Sněhová královna. Do už tak banálně složité situace zasáhne covid a všechno dostane nový, občas groteskní, občas tragický kontext.

Lidovky.cz: Ale to, jak pandemie zatřásla se společenskými jistotami, rodinami nebo naším vnímáním svobody, není jediná současná otázka, které se Cunningham věnuje, je to tak?
Ano a připadá mi úžasné, jak dokáže vyhmátnout a jen tak mimochodem zachytit i další témata, například vytrácející se vliv tištěných médií a „zástupné“ životy na sociálních sítích. Celá kniha má vlastně jen pět dospělých hlavních postav, nebo možná šest. Ta šestá je jen virtuální, ale nejspokojenější – vidí totiž ve svém životě nějaký smysl a perspektivu, což považujeme obvykle za větší samozřejmost, než to ve skutečnosti je.

Ostatně i fakt, že takový celkem obyčejný člověk stojí někomu za to, aby ho vymyslel, vytvořil a udržoval při životě, a stovkám dalších lidí za to, aby ho sledovali na Instagramu, je od Cunninghama neuvěřitelně pronikavý postřeh o stavu dnešní společnosti.

Lidovky.cz: Jaká je forma knihy, rozvíjí konkrétní dějovou linku? :
Příběh je psaný v podobě jakýchsi momentek, proto název – Den – jde o sérii zdánlivě obyčejných dní, ve kterých se závažné události a děje formující osudy postav projevují jen tak mimochodem. Rozhodně to není knížka pro hltače příběhů, je potřeba nad ní přemýšlet. A Cunninghamův styl je opět, jak je u něj zvlášť v těchhle komorních dílech zvykem, v podstatě básnický. Rozhodně je to moc chytrá věc.

Vyhrajte rodinné vstupné do BRuNO family parku
Vyhrajte rodinné vstupné do BRuNO family parku

Jestliže vás trápí proměnlivé jarní počasí, máme pro vás tip, kam vyrazit, když počasí zrovna nepřeje. BRuNO Family Park v Brně se postará o zábavu...