Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Čtení na léto: jaké knihy si vzít na dovolenou?

Kultura

  14:00
PRAHA - Vybrali jsme pro vás desítku knižních novinek více i méně lehčího kalibru, od detektivek, přes romány a literaturu faktu až k literatuře pro děti. S novou knihou se nedávno do Čech vrátil oblíbený Robert Fulghum, autorka detektivek a kočičích příběhů Michaela Klevisová píše tentokrát o tom, že Štěstí je zadarmo, francouzská novinářka Dominique de Saint Pern odhaluje pravý život baronky Blixenové, Švéd Henning Mankell přivádí už po deváté na scénu detektiva Wallandera...

Michaela Klevisová: Štěstí je zadarmo foto: Reprofoto

Michaela Klevisová: Štěstí je zadarmo
Třetí povídkový soubor z „kočičí“ řady od oblíbené české autorky volně navazuje na úspěšné tituly Čekání na kocoura a Kocour z Montmartru.. . Povídky rozehrávají příběhy několika lidí, kteří se všichni snaží o jediné – být šťastní... Kamila rozpoutala válku se svými příšernými sousedy, Táňa už se nemůže dívat, jak si její máma ničí život, Aneta se zamilovala do nesprávného muže a Jiří se ze všech sil snaží, aby ho dcera měla aspoň trochu raději...

Michaela Klevisová: Štěstí je zadarmo

V příbězích o důležitých náhodách a životních prozřeních potom sehrají roli kočičí (a někdy i psí) hrdinové... Autorka ke knize dodává: „Opravdový úspěch přece nemusí nutně být to, co vás nejvíc pozvedne v očích ostatních. Může to být něco, za co si sami sebe vážíte, co vás naplňuje. Jen vás samotné. O vašem největším úspěchu dokonce ani nemusí nikdo další vědět...“

Robert Fulghum: Poprask v sýrové uličce
Americký spisovatel, pastor a muž dalších téměř devatera řemesel Robert Fulghum čtenáře opět přesvědčuje o tom, že každý den je plný zázraků, které člověk vidí jen tehdy, když chodí po světě s otevřenýma očima i srdcem. Navrch přidává spoustu nových věcí o strakách, historii Santa Fe, keramice i tělesných pochodech...

Robert Fulghum: Poprask v sýrové uličce

Životopisci uvádějí, že nasbíral pestré životní zkušenosti a k psaní se dostal v podstatě náhodou. Nikoli však nelogicky: jako praktický umělec slova působil třeba coby folkový zpěvák nebo unitářský pastor. Ale vedle toho byl i kovbojem, barmanem nebo obchodním agentem. Řada jeho textů vznikla právě pro potřeby jeho evidentně netuctové pastorační činnosti. (Vychází také jako e-kniha.)

TIP: léto se slevami

Nakladatelství HOST nabízí až do 31. srpna slevy v kamenných i internetových knihkupectvích na vybraná brožovaná vydání z 229 Kč na 169 Kč. Seznam titulů ZDE.

Slevy nabízí také renomované vydavatelství dětských knih MEANDER, které letos slaví 20 let od založení. K této příležitosti nabízí kolekci dvaceti svých oceněných titulů až do konce roku s 20% slevou. Vice viz www.meander.cz

Dominique de Saint Pern: Baronka Blixenová
Francouzská novinářka Dominique de Saint Pern zapátrala po skutečných osudech vášnivé svobodomyslné ženy, jejíž jméno zná celý svět díky filmu Vzpomínky na Afriku.
Karen Blixenová měla mnoho tváří. Lovkyně lvů a paní africké farmy, mondénní hostitelka, vypravěčka pohádek, nespoutaná duše, záhadná autorka podivuhodných příběhů...

Dominique de Saint Pern : Baronka Blixenová

Autorka jejího beletrizovaného životopisu uvádí na scénu nejen tuto odvážnou ženu, ale nechává zaznít také hlas její nejvěrnější průvodkyně Clary, která byla její ošetřovatelkou, sekretářkou i služkou. Osud baronku Blixenovou zavedl do nejrůznějších míst světa, od Afriky po Dánsko, od New Yorku po Londýn. V knize je vylíčena celá epocha „zlatého věku“ první poloviny 20. století.

Detektivky

Jonas Jonasson: Zabiják Anders a jeho přátelé

Jonas Jonasson: Zabiják Anders a jeho přátelé
Třetí humoristický román autora úspěšných bestsellerů jako Stoletý stařík, který vylezl z okna a zmizel a Anaflabetka, která uměla počítat.
Hrdina knihy Johan Andersson(„zabiják Anders“) je čerstvě na svobodě a potřebuje novou práci a stejně tak přátele. Do rány mu přijde vychytralá pastorka Johanna Kjellanderová, která se kvůli svému ateistickému smýšlení ocitne na dlažbě. Společně s hotelovým recepčním Perem Perssonem založí „Agenturu pro ubližování na zdraví“ se zabijákem Andersem v roli smluvního násilníka. Kšefty běží báječně. Dokud se zabiják Anders nezačne ptát po vyšším smyslu toho všeho, nezačne se najednou zajímat o boha a nezačne být laskavý a mírumilovný... (Vychází také jako e-kniha.)

Henning Mankell: Pyramida. Případy komisaře Wallandera 9

Henning Mankell: Pyramida. Případy komisaře Wallandera 9
Kniha Pyramida tvoří v sérii románů o komisaři Wallanderovi krok zpět do minulosti a odhaluje ystadského komisaře tak, jsme ho ještě neviděli. První případ vraždy řeší Wallander coby jednadvacetiletý pochůzkář v Malmö, poté ho vidíme jako mladého otce čelícího nečekanému nebezpečí na Štědrý večer, jako detektiva ve středním věku na pokraji rozpadu manželství i jako čerstvě samostatného vyšetřovatele řešícího brutální vraždu místního fotografa. V titulním příběhu se Wallander představuje již v roli zkušeného detektiva se svým typickým stylem instinktivní a zároveň metodické práce, který objevuje nečekané spojení mezi sestřeleným letadlem a vraždou dvojice osamělých sester.

Literatura faktu

Boris Johnson: Faktor Churchill

Boris Johnson: Faktor Churchil. Muž, který psal dějiny
V životopise Winstona Churchilla podává autor s vtipem a pronikavostí podobiznu premiéra, který nebojácně vedl svůj národ do boje, přestože nenáviděl válku a pohrdal politiky postrádajícími zkušenost s jejími hrůzami. Vidíme Churchilla jako muže potýkajícího se s depresemi a šišláním, který se přesto vypracoval na jednoho z největších řečníků všech dob a nejproslulejšího žurnalistu své éry; jako politika, který se díky své otevřenosti novým myšlenkám stal průkopníkem v oblasti zdravotnictví, školství i sociálního zabezpečení, aniž by se přitom zřekl vrozené politické nekorektnosti. (Vychází také jako e-kniha.)

Martí Perarnau: Pep Guardiola. První rok v Mnichově
Novinář Martí Perarnau získal v sezoně 2013 – 2014 neomezený přístup do šatny fotbalového klubu Bayern Mnichov. Poprvé v moderní éře světového fotbalu tak mohl čtenářům zprostředkovat zasvěcený pohled na jeden z nejlepších týmů.

Martí Perarnau: Pep Guardiola. První rok v Mnichově

Díky pozvání Pepa Guardioly se Perarnau dostal na tréninky a zápasy, při nichž sledoval nejen slavného Katalánce, ale i funkcionáře a hvězdné hráče Bayernu Mnichov. Bayern na cestě za doublem rozdrtil všechny domácí soupeře, v semifinále Ligy mistrů ho však pokořil Real Madrid. Martí Perarnau byl s týmem na každém kroku této cesty.
Novinář exkluzivně a velice podrobně hovořil s řadou hráčů, jako je Arjen Robben, Manuel Neuer, Philipp Lahm, Thiago Alcântara a Bastian Schweinsteiger.

Pro milovníky koček a komiksů

Serge Baeken: Sugar. Můj kočičí život
Serge Baeken: Sugar. Můj kočičí život

Sugar. Můj kočičí život

Serge Baeken: Sugar. Můj kočičí život
Velkoformátový komiks pro nejen pro milovníky koček napsal vlámský autor Serge Baeken. Na osmdesáti stranách vypráví autobiografický, hravý i místy smutný příběh o svém životě s kočkami. Koček prošlo jeho životem několik, ale jako ústřední hrdinku si autor zvolil černou kočku Sugar, která ho životem doprovázela po celých osmnáct let. V propojené síti černobílých komiksových oken Sugar běhá, hraje si nebo chytá mouchy, zatímco se v pozadí odehrává až na výjimky poklidný rodinný život... Zdánlivě jednoduchý motiv přináší mnohovrstevnaté vyprávění o zákonitostech i paradoxech společného soužití koček a lidí.

Na pomezí žánrů

Michail Ševeljov: Nejsem Rus

Michail Ševeljov: Nejsem Rus
Dramatický děj knihy se odehrává v současném Rusku, kdy skupina teroristů obsadí nedaleko Moskvy kostel plný lidí a domáhá se jednání o svých požadavcích. Autor ve svižném tempu rozehrává příběh, který začíná v polovině devadesátých let a jehož dvěma hlavními aktéry jsou právě vůdce teroristů a novinář – vypravěč příběhu –, kterého si teroristé vybrali jako vyjednavače.

Prostřednictvím jejich osudů načrtává autor posledních dvacet let ruských dějin – od čečenských válek po boje na východní Ukrajině. Novela Nejsem Rus je napsána živým jazykem a ukazuje tápání dnešní ruské inteligence i obyčejných Rusů; nutí k zamyšlení nad současným Ruskem a jeho budoucností. (Vychází také jako e-kniha.)

Pro děti

David Walliams: Dědečkův velký útěk

David Walliams: Dědečkův velký útěk
Po Babičce drsňačce a Panu Smraďochovi přichází David Williams s dalším příběhem pro děti. Hlavním hrdinou je chlapec Jack, který má poněkud zmateného dědečka. Děda si někdy zapomene přezout papuče, když jde do obchodu, často si nemůže vzpomenout, jak se Jack jmenuje, ale stále věří, že létá jako stíhač Královského letectva a bojuje proti Němcům v slavné bitvě o Anglii. Tak tomu před mnoha lety skutečně bylo... Jediný, kdo ho chápe, je právě jeho vnuk. Ve chvíli, kdy Jackovi rodiče umístí dědu do podivného a nehostinného domova pro staré lidi, se Jack rozhodne, že dědečka zachrání.... Román je směsicí smutných momentů, detektivních motivů a humoru, řeší se v něm problém Alzheimerovy nemoci, vztahy v rodině, i historie. Knihu ilustroval Tony Ross. (Vychází také jako e-kniha.)

Jiří Stránský: O dešťovém kameni

Jiří Stránský: O dešťovém kameni
Kniha z produkce nakladatelství Meander přináší vyprávění spisovatele Jiřího Stránského s ilustracemi Matěje Formana. Příběh se točí kolem staré pověsti o dešťovém kameni, hradu Buchlova a sirotka Vojtyna, který se díky kořenářce naučil milovat přírodu se vším, co ostatním často nemusí být příjemné. Jako třeba déšť.

Michaela Klevisová: Štěstí je zadarmo
Henning Mankell: Pyramida. Případy komisaře Wallandera 9
Autor:

Velvyslanectví Thajského království
Political, Cultural and Economic Affairs Assistant

Velvyslanectví Thajského království
Praha
nabízený plat: 34 310 - 39 458 Kč