Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

David Bowie je nejstarší umělec nominovaný na cenu Mercury

Kultura

  12:00
LONDÝN - Rockový veterán David Bowie byl ve středu navržen na hudební cenu Mercury, která se uděluje za nejlepší britské nebo irské album roku. Bowieho album The Next day je podle bookmakerů favoritem, společně s AM sheffieldských rockerů Arctic Monkeys.

David Bowie v Praze v roce 2004 foto:  Tomáš Krist, Lidové noviny

Mercury Prize

Nominovaných 12 desek se vybíralo z celkem 220 alb. Cena bude předána 30. října při koncertě v sále Roundhouse v londýnském Camdenu.

Celkem 12 nominovaných umělců bude soutěžit o cenu v hodnotě 20.000 liber (611.000 korun). Šestašedesátiletý Bowie je nejstarším nominovaným v historii ceny. The Next Day, které je jeho 24. studiovým albem, přerušilo desetiletou odmlku, během níž nic nevydal. Desku nahrával potají s producentem Tonym Viscontim.

Bookmakeři tvrdí, že je největším favoritem na vítězství - spolu s rockovou kapelou Arctic Monkeys a jejím albem AM, které vyšlo v pondělí. Deska se stala hitem a již se jí v Británii prodalo 92 tisíc exemplářů.

Mezi debutanty patří soulová zpěvačka Laura Mvula s kritiky oceňovaným albem Sing To The Moon a devatenáctiletý písničkář Jake Bugg (alnum Jake Bugg). Nominaci doplňují folková zpěvačka Laura Marling (Once I Was An Eagle), elektronický funkový kvartet Rudimental (Home), indie kapela Foals (Holy Fire), taneční duo Disclosure (Settle), punková dívčí skupina Savages (Slienc Yourself), irští folkrockoví Villagers (Awayland), zpěvák James Blake (Overgrown) a Jon Hopkins (Immunity), který se stejně jako Blake zaměřuje na elektronickou hudbu.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!