Neděle 28. dubna 2024, svátek má Vlastislav
130 let

Lidovky.cz

Jak odnaučit krále koktat. Zemřel David Seidler, scenárista Královy řeči

Kultura

  10:27
David Seidler se za scénář k historickému životopisnému dramatu Králova řeč z roku 2010 stal ve svých 73 letech nejstarším Oscarem oceněným scenáristou. Podle vyjádření jeho manažera zemřel Seidler během rybaření na Novém Zélandu.

David Seidler na archivním snímku. foto: Profimedia.cz

David Seidler sám jako dítě trpěl vadou řeči. Až do šestnácti letech neúspěšně bojoval s koktáním. Logopedické terapie selhávaly a už se pozvolna smiřoval s tím, že bude celý život trpět vadou řeči. „Předtím jsem byl v depresi, ale jednoho dne jsem se prostě naštval, ve vzteku jsem ze sebe vychrlil několik nadávek a najednou to šlo,“ vzpomínal po letech.

Zúčastnil se dokonce konkursu na školní divadelní představení Androkles a lev od G. B. Shawa a dostal malou roli křesťana, kterého sežere lev.

Později ho tato zkušenost inspirovala k napsání scénáře Králova řeč o panovníkovi Jiřím VI., který se s pomocí svérázného logopeda rovněž potýká s koktáním.

Film měl premiéru v roce 2010 a představitel hlavní role Colin Firth za něj získal cenu Bafta a také Oscara za nejlepší herecký výkon v hlavní roli. Nejslavnější filmovou cenou byl vyznamenán i scenárista David Seidler, který stál rovněž za divadelní adaptací filmu. Premiéru měla na West Endu v roce 2012.

Jedním z prvních Seidlerových realizovaných scénářů byl životopisný televizní snímek Onassis – nejbohatší muž světa z roku 1988. Ve stejném roce měl premiéru snímek režiséra Francise Forda Coppoly Tucker: Člověk a jeho sen, na jehož scénáři se David Seidler rovněž podílel.

Kromě toho byl spoluautorem animovaných filmů Král a já nebo Kouzelný meč – Cesta na Camelot.

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!