130 let

David Seidler na archivním snímku. | foto: Profimedia.cz

Jak odnaučit krále koktat. Zemřel David Seidler, scenárista Královy řeči

Kultura
  •   10:27
David Seidler se za scénář k historickému životopisnému dramatu Králova řeč z roku 2010 stal ve svých 73 letech nejstarším Oscarem oceněným scenáristou. Podle vyjádření jeho manažera zemřel Seidler během rybaření na Novém Zélandu.

David Seidler sám jako dítě trpěl vadou řeči. Až do šestnácti letech neúspěšně bojoval s koktáním. Logopedické terapie selhávaly a už se pozvolna smiřoval s tím, že bude celý život trpět vadou řeči. „Předtím jsem byl v depresi, ale jednoho dne jsem se prostě naštval, ve vzteku jsem ze sebe vychrlil několik nadávek a najednou to šlo,“ vzpomínal po letech.

Zúčastnil se dokonce konkursu na školní divadelní představení Androkles a lev od G. B. Shawa a dostal malou roli křesťana, kterého sežere lev.

Později ho tato zkušenost inspirovala k napsání scénáře Králova řeč o panovníkovi Jiřím VI., který se s pomocí svérázného logopeda rovněž potýká s koktáním.

Film měl premiéru v roce 2010 a představitel hlavní role Colin Firth za něj získal cenu Bafta a také Oscara za nejlepší herecký výkon v hlavní roli. Nejslavnější filmovou cenou byl vyznamenán i scenárista David Seidler, který stál rovněž za divadelní adaptací filmu. Premiéru měla na West Endu v roce 2012.

Jedním z prvních Seidlerových realizovaných scénářů byl životopisný televizní snímek Onassis – nejbohatší muž světa z roku 1988. Ve stejném roce měl premiéru snímek režiséra Francise Forda Coppoly Tucker: Člověk a jeho sen, na jehož scénáři se David Seidler rovněž podílel.

Kromě toho byl spoluautorem animovaných filmů Král a já nebo Kouzelný meč – Cesta na Camelot.

Autor: Jindřich Göth