Pátek 24. května 2024, svátek má Jana
  • Premium

    Získejte všechny články mimořádně
    jen za 49 Kč/3 měsíce

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Seriál na víkend: Proč raději nedráždit labutě – sexem a luxusem posedlé dámy z newyorské vyšší společnosti

Zrada se neodpouští. „Labutě“ z newyorské vyšší společnosti to spočítaly spisovateli, který je zklamal. foto: Foto Disney +

Recenze
Když slavný spisovatel Truman Capote vyzradí tajemství vznešených dam, pomsta na sebe nenechá dlouho čekat.
  9:00

Truman Capote žil šedesát let. Narodil se v roce 1924, od osmi let se prý chtěl stát spisovatelem a v jedenácti trávil psaním tři hodiny denně. V pětadvaceti se mohl pochlubit publikovanou sbírkou Strom noci a jiné povídky i prvním románem Jiné hlasy, jiné pokoje a kritika jej přirovnávala k velikánům literatury amerického jihu, jako byli William Faulkner či Tennessee Williams.

Ve čtyřiatřiceti vydal novelu Snídaně u Tiffanyho, podle níž o tři roky později vznikl slavný film s Audrey Hepburnovou. V roce 1966, když mu bylo dvaačtyřicet, publikoval své vrcholné dílo, reportážní román Chladnokrevně. I ten se okamžitě dočkal filmové adaptace.

Vyslyšené modlitby

Literární věhlas i finanční úspěch vynesl Trumana Capoteho mezi společenskou smetánku, kde se ctižádostivý muž cítil jako ryba ve vodě. Byl hvězdou večírků a mistrem duchaplných debat, bonvivánem, který se nesnažil nijak skrývat svou homosexualitu.

Přesto – či spíš právě proto – se stal zároveň důvěrníkem vybrané komunity žen z vrcholných příček společenského žebříčku. Zvláštní pouto navázal zejména s o devět let starší Barbarou „Babe“ Paleyovou, žurnalistkou, módní ikonou a manželkou zakladatele televizní stanice CBS Williama Paleyho.

Současně se všemi svými pestrými aktivitami pracoval Truman Capote v druhé polovině své kariéry na zamýšleném životním díle: na proustovsky ambiciózní knize, v níž by bez zábran zachytil lesk a bídu právě oné společenské vrstvy, v níž se s takovým potěšením pohyboval.

Její životní styl miloval, ale stejně tak ho lákalo sledovat a zaznamenávat pošetilost, mělkost, přetvářku, zoufalství i krutost, s nimiž se tu potkával. Kniha měla původně vyjít koncem 60. let a samozřejmě už k ní byla prodaná filmová práva. Capote však vydání odložil a musel peníze vracet, což jej přivedlo do finanční tísně. Tím ale trampoty neskončily.

Seriál na víkend: Sleduju tě. V netflixovské minisérii Sobík vtipu pomalu ubývá a přichází čirá bolest

Kniha nevyšla ani v dalších slibovaných termínech, ale v polovině sedmdesátých let uvolnil Truman Capote čtyři kapitoly k publikaci v časopisu Esquire. A zejména druhá v pořadí s názvem La Côte Basque 1965 způsobila mohutný skandál: ukázalo se, že Capote je ve svých postřezích nemilosrdný a navíc velmi adresný, skutečné osoby byly v postavách snadno rozpoznatelné.

Nejvíc to odnesla právě Capoteho nejbližší důvěrnice Babe Paleyová. Uražené ženy, jimž Capote přezdíval „labutě“, si to ovšem nenechaly líbit a rozhodly se proradného spisovatele společensky zničit.

Co je nakonec důležité

Právě tuto bizarní, podivuhodnou, nešťastnou a také poslední kapitolu života Trumana Capoteho zachycuje druhá řada antologie Ryana Murphyho Zlá krev, která vznikla pro televizi FX a většinu epizod tentokrát natočil režisér Gus Van Sant.

Zlá krev: Capote vs. labutě

USA 2024

  • Hlavní tvůrce: Ryan Murphy
  • Režie: Gus Van Sant, Max Winkler and Jennifer Lynch
  • Hrají: Tom Hollander, Naomi Wattsová, Demi Mooreová, Diane Laneová, Chloë Sevignyová, Calista Flockhartová, Treat Williams, Joe Mantello, Russell Tovey, Ella Beattyová, Vito Schnabel, Scott Zimmerman, Jared Reinfeldt, Ned Van Zandt a další

Uvádí Disney+

Brilantního spisovatele marně vzdorujícího bojovným ženám, ale také vlastní závislosti na alkoholu i dalších látkách, hluboké tvůrčí krizi a neblahým známostem ztvárnil anglický herec Tom Hollander.

Mezi představitelkami příslušnic společenské smetánky je to jedno hvězdné jméno vedle druhého. Tu nejdůležitější, Babe Paleyovou, skvěle sehrála Naomi Wattsová.

Představuje ji v různých fázích vztahu s Trumanem Capotem, ale to hlavní se odehrává v době, kdy Babe podstupuje léčbu rakoviny a ponenáhlu si uvědomuje relativitu toho, co má smysl považovat za důležité.

Série je tak vlastně dvojportrétem dvou blízkých a zároveň velmi rozdílných osob v závěrečné fázi života. Ten spisovatelův se uzavřel v srpnu 1984.

Vyslyšené modlitby Capote nikdy nedokončil, vyšly jako torzo až v roce 1986. Přesto série nekončí jen chmurou, ale dává prostor také pro vyrovnání se s bolestí a smíření.

Celé to chvílemi působí jako příběh z nějakého jiného vesmíru. Ale patří-li do toho našeho Snídaně u Tiffanyho a Chladnokrevně, vplouvají tam zákonitě i Capoteho labutě. Toto je výborná příležitost je poznat.

Autor: