• Premium

    Získejte všechny články mimořádně
    jen za 49 Kč/3 měsíce

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Seriál Sobík vychází ze skutečného příběhu. | foto: Foto Netflix

Seriál na víkend: Sleduju tě. V netflixovské minisérii Sobík vtipu pomalu ubývá a přichází čirá bolest

Kultura
  •   9:00
Stalking, tedy nebezpečné pronásledování a obtěžování, může vznikat následkem psychických poruch nebo třeba špatně kontrolované žárlivosti. Ve skutečném životě ho nechce zažít nikdo, ve světě zábavních médií naopak scenáristům poskytuje stavební kámen pro divácky velmi vděčný a napínavý příběh. Důkazem toho je i úspěšná minisérie Sobík, kterou uvádí streamovací platforma Netflix. S touto tematikou toho má ale divák na výběr podstatně více.

Donny Dunn (Richard Gadd) vždy snil o tom, že bude uznávaným světovým komikem. Po sérii nezdarů a nepochopení ale musel svou touhu odložit a najít si práci v místním baru.

Jednoho večera do podniku dorazí zkroušená Martha (fantastická Jessica Gunningová), které Donny z dobrého srdce nabídne horký čaj na účet podniku. V tu chvíli ještě netuší, že si tím podepsal ortel a připoutal k sobě nebezpečnou stalkerku schopnou ztrpčit život jemu i jeho blízkým.

Sobík brilantně balancuje v šedé morální zóně. U podobné tematiky se často nabízí jasné černobílé rozdělení na predátora a oběť, jako se děje například v níže zmíněném seriálu Ty, ale Donny není typickou obětí.

Martha mu dává přesně tu obsesivní pozornost, o které snil, když se toužil stát komikem. Ačkoliv se z jejího vlivu chce vymanit, zároveň mu její pozornost dělá dobře a často ji vyhledává nebo Martě nadbíhá.

Nabízí se zde tedy velmi dobře podaná otázka, jestli nejsou oba hlavní hrdinové stejnou měrou pachatelé i oběti.

Film na víkend: Kamarádi na smrt aneb jak se zvířátka potkají v nebi a zapomenou na nepřátelství

Sobík se na recenzních serverech profiluje jako hořká komedie, což je ale pravda jen zčásti. Úvodní epizody jsou částečně vtipné britské skeče zkombinované s kriminálkou, která zvyšuje znepokojení a nebezpečí spolu s několika napínavými odlehčujícími momenty.

Jakmile však dojde na čtvrtou epizodu, celá tonalita díla se změní a na povrch vybublá vnitřní bolest a drama. Pak už je vtipných momentů skutečně poskrovnu.

Martha (Jessica Gunningová) je na první pohled milá dáma...

Richard Gadd, tvůrce série a zároveň představitel hlavní role, si spolu s Netflixem zaslouží pochvalu za výborně odvedené drama až psychologického rázu. Gadd sérii založil na své vlastní divadelní hře, která zase vychází z jeho skutečných zážitků.

V rozhovoru pro Forbes prozradil, že od své stalkerky „obdržel“ mimo jiné například 41 071 e-mailů nebo 350 hodin hlasových zpráv. Jeho seriál pak otvírá důležitou debatu o ochraně soukromí, právních opatřeních a psychologických následcích, které mohou z pronásledování vyplývat. To se odráží i ve zvýšeném diváckém zájmu o ostatní seriály, filmy a pořady, které se stalkingem, potažmo sexuálním násilím zabývají.

Sobík

Velká Británie, 2024

  • Tvůrce: Richard Gadd
  • Režie: Weronika Tofilska, Josephine Bornebuschová
  • Hrají: Richard Gadd, Jessica Gunningová, Danny Kirrane ad.

Uvádí Netflix od 11. dubna 2024

Právě streamovací služba Netflix je pro téma stalkingu vděčným zdrojem. Jeden z nejúspěšnějších seriálů posledních let, prozaicky nazvaný Ty, se ve čtyřech sériích zabývá příběhem Joea Goldberga (Pen Badgley), amerického knihkupce, který je posedlý talentovanou spisovatelkou Guinevere Beckovou (Elizabeth Lailová).

Kde ale Sobík upřednostňuje příběh založený na psychickém rozboru osobnosti, tam se Ty spoléhá na silné drama a nebojí se vraždit.

Právě za naturalistické zobrazení nebezpečí stalkingu byla kritiky chválena hlavně druhá série tohoto díla. Ačkoliv jde o seriál méně ukotvený v realitě, který hlavně v poslední ze čtyř sérií sklouzává k až neuvěřitelným dějovým momentům, stále má své skupiny oddaných fanoušků.

S větším odstupem se pak fenoménu stalkingu věnuje dokumentární série Já jsem stalker rovněž z produkce Netflixu. Každý díl se věnuje jinému případu a metodou rozhovorů s odsouzenými stalkery zkoumá jejich myšlenky a akce, které vedly k jejich obsedantnímu chování. Série se snaží pochopit, co stojí za tímto destruktivním jednáním, a klade si otázku, jestli celém světě dostatečně chráněné zákonem.

Autor: Jaroslav Totušek