Čtvrtek 6. června 2024, svátek má Norbert
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 89 Kč/měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Se zesnulým Vlastimilem Harapesem se Národní divadlo rozloučí 27. května

Vlastimil Harapes ve volební štábu hnutí ANO na pražském Chodově. (8. října 2016) foto:  Dan Materna, MAFRA

Poslední rozloučení s tanečníkem a hercem Vlastimilem Harapesem, který zemřel ve středu ve věku 77 let, se uskuteční 27. května v poledne v Národním divadle. Informaci uveřejnil mluvčí první scény Tomáš Staněk.
  16:29

Vlastimil Harapes, který byl dlouholetým baletním sólistou Národního divadla a později baletní soubor první české scény vedl jako umělecký šéf, zemřel po dlouhé nemoci. Na závěr svého angažmá se stal jako jeden z mála čestným členem Národního divadla, v roce 2016 vstoupil do Síně slávy ND.

„Cítíme hluboký zármutek, neboť odešel významný divadelník, který patřil ve své době k nejlepším tanečníkům srovnatelným kvalitou se světem a který zároveň dokázal svým osobním kouzlem, uplatňovaným v autentické herecké tvorbě, přitáhnout pozornost široké veřejnosti k tanečnímu umění,“ uvedl ve středu ředitel Národního divadla Jan Burian.

Muž, jehož jméno je pro mnohé synonymem českého baletu, po skončení aktivní taneční kariéry našel své místo v muzikálu a činohře, učil a působil i v politice: na podzim 2016 kandidoval do Senátu za ANO. V roce 2012 získal Harapes Thálii za celoživotní taneční mistrovství.

Narodil se v Chomutově a v polovině 60. let absolvoval na Taneční konzervatoři v Praze. Od roku 1966 byl členem baletu ND, kde od roku 1971 působil jako sólista. V letech 1987 až 1989 byl sólistou a šéfem baletu Laterna magika, od roku 1990 pak 12 let působil ve funkci uměleckého šéfa baletu první české scény. V Národním divadle působil do roku 2009.

Veřejnost a umělečtí kolegové se v Národním divadle v minulosti loučili s osobnostmi, které spojily svou profesní dráhu s první českou scénou nebo měly pro českou kulturní scénu velký význam. Letos to bylo rozloučení s herečkou Janou Hlaváčovou, před rokem se zpěvačkou Soňou Červenou. V minulosti se lidé v Národním divadle loučili také například s Vlastou Chramostovou, Václavem Postráneckým, ministrem kultury Pavlem Dostálem, režisérem Otomarem Krejčou, Miroslavem Horníčkem, Jiřím Sovákem, Josefem Kemrem nebo Rudolfem Hrušínským.

Autoři: ,