Úterý 21. května 2024, svátek má Monika
  • Premium

    Získejte všechny články mimořádně
    jen za 49 Kč/3 měsíce

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Děti i dospělí se v Plzni učí animaci, lektorem je vnuk Trnky

Kultura

  13:14
PLZEŇ - Vnuk slavného plzeňského rodáka a jednoho z nejvýznamnějších představitelů loutkového animovaného filmu své doby Jiřího Trnky je jedním z lektorů, kteří tento týden učí v Plzni děti i dospělé technikám animace a výroby loutek. Letní mezinárodní soustředění se koná v objektu bývalého pivovaru Světovar na Slovanech a v Luftově zahradě. Akce je součástí festivalu animovaných filmů Aninámie.

Festivalová znělka Matyáše Trnky pro teplický AniFest foto: Reprofoto

"Tématem je tentokrát zahrada, podtématem loutka. Obojí odkazuje k dílu a významu Jiřího Trnky. Účastníci mají jedinečnou možnost setkat se s profesionálními animátory, získat zkušenosti a dovednosti v oblasti animovaného filmu a zároveň vytvořit vlastní film či loutku," řekla ředitelka a zakladatelka festivalu Martina Voráčková..

Příroda, mocná režisérka

Jedním z lektorů je i Matyáš Trnka, jenž má podle Voráčkové za sebou kromě vlastních filmů a samostatných projektů také úspěšnou "zkoušku" v podobě kompletní realizace "vizuálu" letošního květnového Mezinárodního festivalu AniFest v Teplicích. Podle něj přináší natáčení animace v reálném exteriéru zajímavé možnosti.

"Kromě lidmi animovaných loutek nebo lidí samotných animuje vše okolo sama příroda. Chvění stromu, pohyby trávy, mraky plující po obloze a zakrývající slunce, to vše se dá zahrnout do samotného filmu a počítat s tím, že velkou část filmu za nás naanimuje právě sama příroda," řekl Matyáš Trnka.

Animace pro všechny

Vedle nabídky animačních technik jsou letošní dílny rozšířeny o workshop zaměřený na výrobu loutky a fotografickou sekci, která nabídne základy fotografie a krajinné kompozice. Lektory jsou profesionálové i studenti oboru. Týdenní soustředění trvá do 26. srpna. Cílem projektu Animánie, jenž zahrnuje několik akcí ročně, je přiblížit možnosti filmové animace dětem, mládeži, pedagogům i laické veřejnosti.

Autor:

Vyhrajte rodinné vstupné do BRuNO family parku
Vyhrajte rodinné vstupné do BRuNO family parku

Jestliže vás trápí proměnlivé jarní počasí, máme pro vás tip, kam vyrazit, když počasí zrovna nepřeje. BRuNO Family Park v Brně se postará o zábavu...