Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

VIDEO: Divou Baaru zajímají ženské příběhy, ale feministka není

Kultura

  14:24
Zpěvačka Bára Vaculíková je členkou vokálního kvarteta Yellow Sisters. Je také známá svou účastí v Hlase Československa, na niž reagovala kontroverzním projektem Mateřská.com. Nyní přichází pod uměleckým jménem Divá Baara s prvním sólovým albem nazvaným příznačně Debut. Portál lidovky.cz přináší album k premiérovému poslechu a přidává i první klip k písničce Tancuj se mnou. Ten je uváděn i ve znakové řeči.

Divá Baara foto: Alžběta Jungrová

V deseti autorských písních na pomezí popu a jazzu se zpěvačka nadnesenou formou drží především ženských témat. „Vždycky mě přednostně zajímaly zpěvačky, které nebyly pouze interpretkami, které měly svůj hudební názor a styl. Bára si na své autorské CD napsala písničky, které podle mě drží prst na tepu doby. Zpívá o tom, co žije. Texty mají nadhled, některé jsou lehce zábavné, ale i lyrické. Nabízí hned několik svých výrazových poloh, takže se posluchač, myslím, nebude nudit. Dovedu ocenit i to, že si nevypomáhá nějakými prověřenými zahraničními hity. Držím jí palce,“ říká o tvorbě své dcery zpěvačka Petra Černocká, která se na albu podílí jako autorka dvou textů.

„Zajímají mě vztahy a cítím nutkání se k nim skrze hudbu vyjadřovat. Inspirují mě příběhy silných žen. Jako feministka v pravém slova smyslu si ale nepřipadám,“ popisuje své motivace Diva Baara.

Celé album si zpěvačka aranžovala a produkovala sama za pomoci své doprovodné skupiny, kterou tvoří kytarista Luciano Mayaci, pianistka Veronika Němcová, kontrabasista Petr Tichý a bubeník Mishan Pajdiak, který desku spoluprodukoval a nahrál ve svém studiu. Aranžmá smyčců se v písni Ženou ujal pianista Emil Viklický. Dalšími hosty jsou například vibrafonista Radek Krampl, perkusista Miloš Vacík, smyčcový kvartet Apollon, akordeonistka Klára Veselá a o dechovou sekci se postaral Bharata Rajnošek. Jednu z písní rytmicky doplnila stepem tanečnice Carli Jefferson.

U příležitosti vydání CD vychází výtvarný videoklip Tancuj se mnou v duchu nového cirkusu. Jeho zvláštností je, že je celý v obraze přeložen do znakové řeči. Režie se ujal Tomáš Krejčí. Klip vznikl ve spolupráci s Centrem pro dětský sluch Tamtam, o. p. s. Překladatelkou do znakové řeči je Andrea Krajčíková Kalců, která nejen překládá text, ale také píseň prožívá emočně a rytmicky a svou vlastní interpretací sděluje její vyznění.

Kmotrovská dvojice Emil Viklický a Petra Černocká pokřtí album Debut 4. listopadu v experimentální prostoru NoD. Album vychází na domácím labelu Tranzistor ve spolupráci s vydavatelstvím Supraphon.

Autor:

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...