Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Divadlo pod Palmovkou uvede Rain Mana, Janu z Arku i Mefista

Kultura

  16:25
PRAHA - Pražské Divadlo pod Palmovkou uvede koncem února českou premiéru adaptace amerického oscarového filmu režiséra Barryho Levinsona Rain Man. Divadelní verze britského scenáristy Dana Gordona byla vůbec poprvé uvedena v roce 2007 v londýnském West Endu.

Rain Man (1988) foto: Reprofoto

Rain Man s Dustinem Hoffmanem a Tomem Cruisem v hlavních rolích měl premiéru před více než dvaceti lety. Příběh Charlieho Babbita a jeho autistického bratra Raymonda, kteří se po letech překvapivě setkávají, vypráví o složitých zákoutích lidské duše. Jejich nesentimentální cesta napříč Amerikou znamená pro oba víc než jen překonání vzdálenosti mezi dvěma místy.

Příběh přeložil Jiří Josek. V režii Petra Kracika ztvární hlavní role Radek Valenta (Raymond) a Jan Konečný (Charlie). Premiéra se uskuteční 20. února.

Otázky lidské odpovědnosti
Koncem dubna pak libeňská scéna uvede premiéru slavné Shawovy hry Svatá Jana, líčící velkolepý souboj mezi zdánlivě bláhovými ideály, vírou, svědomím a nemilosrdnou realitou. Pozoruhodná tragikomedie o Janě z Arku, jedné z nejrozporuplnějších postav evropských dějin, se odehrává ve středověku, ale zároveň představuje i aktuální a působivý obraz naší přítomnosti. Znovu totiž otevírá otázky lidské odpovědnosti, důvěry a v nejvlastnějším smyslu také národní identity.

Režisérem inscenace bude Petr Kracik. V červnu budou zahájeny zkoušky divadelní adaptace slavného "románu jedné kariéry" Klause Manna Mefisto. Dramatický životní příběh herce Höfgena, který byl zpracován i ve vynikajícím filmu Istvána Szabóa, vypráví nejen o tom, že cesta do pekel je často dlážděna dobrými úmysly. Režie se ujme významný slovenský herec Emil Horváth, premiéra se uskuteční začátkem příští sezony.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!