Neděle 28. dubna 2024, svátek má Vlastislav
130 let

Lidovky.cz

Dnes startuje Febiofest

Kultura

  10:41
PRAHA - Letos už počtrnácté bude Praha patřit „přehlídce filmu, televize a videa“ Febiofest. Od 22. do 30. března je na programu 272 filmů, poté bude festival pokračovat v regionech.

FebioFest. foto: foto SPIReprofoto

„Mrzí mě, že nemůžu svůj film osobně uvést, dokončuji právě další snímek. Možná to vyjde příště, rád bych do Prahy přijel,“ vzkázal návštěvníkům Febiofestu režisér zahajovacího snímku Horší už to nebude Marc Forster. Jeho komedie se bude dnes večer promítat v deseti sálech multiplexu Village Cinemas Anděl a zaručuje víc než příjemně strávený večer.

Film o románové postavě, které se chce její autorka zbavit, vyniká nejen originálním příběhem a inteligentním humorem, ale i skvělým obsazením: uvidíme například Emmu Thompsonovou, Dustina Hoffmana nebo Maggie Gyllenhaalovou, do hlavní role si režisér vybral překvapivě dobrého Willa Farrella – prý to byla role jako šitá pro Petera Sellerse, ale když ten už není mezi námi...

Filmy přiletí na křídlech motýlů
Filmové jaro je tady
Světoví autoři pro české publikum

Na úvod dvě komedie
Druhý zahajovací film, který uvidí diváci v dalších dvou sálech, už uvede jeho tvůrce osobně: ve Francii domestikovaný Gruzínec Otar Ioseliani představí komediálně laděný příběh Podzimní zahrady o sesazeném ministrovi, který se učí žít jako normální smrtelník.

Do role exministrovy matky režisér obsadil italského herce Michela Piccoliho a sám si zahrál jednu z vedlejších rolí. Otar Ioseliani hned zítra uvede svůj profil a bude prvním umělcem letošního „kina osobností“.

V sobotu ho vystřídá tvůrce kontroverzních snímků, Francouz Bruno Dumont, jehož filmy (Život Ježíše, Lidství nebo Flandry) jsou na světových festivalech velmi úspěšné, ale vzbuzují i mnoho odmítavých reakcí.

Neděle bude ve znamení slovenské kinematografie, přijede Marián Labuda a nový slovenský film Rozhovor s nepřítelem představí jeho režisér Patrik Lančarič.

Expandující maďarskou kinematografii bude na Febiofestu reprezentovat Béla Tarr. Soliterní osobnost maďarského filmu mimo jiné přiveze raritní podívanou: jeho snímek Satanské tango, v němž autor zpracoval svou vizi apokalypsy, trvá sedm a půl hodiny.

Filmy, které natočila po úspěšných Samotářích, přijede českému publiku představit Labina Mitevska. Scenárista Rustam Ibragimbekov zase bude vyprávět o peripetiích, které doprovázely rozmáchlý kazašský velkofilm Nomád. Loni o filmu hovořil Ivan Passer, jenž ho začal točit, ale nedokončil, letos film uvidíme. Své snímky představí i ruský režisér Eldar Rjazanov nebo Polák Marek Koterski.

Na závěr Febiofestu dorazí hvězda evropského filmu Daniel Olbrychski, jenž převezme čestnou cenu Kristián. Kteří z českých tvůrců si odnesou další Kristiány, je zatím ve hvězdách, rozhodnou o tom filmoví kritici. Pokud mu to zdraví dovolí, měl by v závěru přehlídky přijet i klasik italské komedie Mario Monicceli. Ve hře je prý ještě další evropská filmová osobnost, její jméno je ale stále překvapením.

Plný překvapení je i program letošního Febiofestu (dnes ve zvláštní příloze LN nebo na www.febiofest. cz), je v něm stále více aktuálních světových novinek. I nadále ale platí, že se dramaturgie snaží objevovat i tvorbu nepříliš známých kinematografií a začínajících tvůrců.

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...