Středa 1. května 2024, Svátek práce
130 let

Lidovky.cz

Don’t worry, be happy, Prahou neznělo

Kultura

  10:46
PRAHA - Včera zahrál v pražském Kongresovém centru „pan muzikant“ Bobby McFerrin. Další koncert proběhne kvůli velké poptávce dnes večer.

Bobby McFerrin. foto: Lidové noviny

Hosty včerejšího koncertu byli Dan Bárta a Clarinet Factory, chlapecký sbor Boni Pueri podpořil umělce z míst pro publikum umístěných přímo na pódiu. „Vybrané hosty spojuje špičková interpretace, pohotové muzikantství, schopnost improvizovat a také notná dávka odvahy,“ komentoval spontánní hudební komunikaci, kterou si vybral, sám Bobby McFerrin. Dnes večer s ním zahraje v Kongresovém centru ženské duo Tara Fuki a zpěvačka Ridina Ahmedová, součástí znovu bude i chlapecký sbor Boni Pueri.

Všechny „legrační“ zvuky Dobře naladěný Bobby McFerrin se přivítal úsměvem a „vítězným véčkem“. Pódium překvapilo velikostí: už od začátku vystoupení pojalo na sto padesát lidí. Ale pouze publikum; žádnou doprovodnou kapelu. Hudebník zahájil koncert desetiminutovou meditativní improvizací, během níž předvedl téměř všechny své rozsáhlé hlasové polohy. Aktivně měnil jejich náladu, rytmus i tempo, zapojoval publikum. To vřele reagovalo na všechny „legrační“ zvuky, které vydával. Improvizace kombinoval s písničkami svých desek.

České hosty, uskupení Clarinet Factory, přizval na pódium hned zpočátku. Počkal, co mu zahrají, aby se k nim mohl elegantně přidat. Fanoušky, naladěné na stejnou notu, vyzýval McFerrin k aktivnímu zapojování celý večer.

Bobby McFerrin je jedním z nejpozoruhodnějších úkazů hudebního světa. S jazzovým vokálem překročil hranice dosud známých možností a své pověsti nezůstal nic dlužen ani na pražském koncertě.

Co slova neřeknou Bobby McFerrin s chutí a často zpívá nabitým sálům dvě hodiny sám, bez jakéhokoliv hudebního doprovodu. Uhrančivou schopnost komunikace McFerrina s publikem stvrzuje například proslulé vystoupení na oslavách dvěstěpadesátého výročí úmrtí Johanna Sebastiana Bacha na lipském náměstí, kde rozezpíval dvacetitisícové publikum se slavnou skladbou Ave Maria. Záznam koncertu byl vydán i na DVD.

Hudební invence Bobbyho McFerrina je nezměrná, stejně jako energie, s níž se vrhá do nových projektů - od řízení velkých symfonických orchestrů přes komponování hudby k hollywoodským spektáklům až po celosvětově proslavené sólové koncerty.

Zatím poslední album Bobbyho McFerrina vyšlo před pěti lety na labelu Blue Note a nese symbolický název Beyond Words.

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!