Úterý 21. května 2024, svátek má Monika
  • Premium

    Získejte všechny články mimořádně
    jen za 49 Kč/3 měsíce

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Dylan prý opisoval. Máte pro mě jiná pravidla, hájí se

Kultura

  15:00
WASHINGTON - Bob Dylan hněvivě odmítl kritiky, podle nichž v textech některých písní opisoval od jiných autorů. Slavný americký zpěvák a hudebník časopisu Rolling Stone řekl, že inspirace jinými autory je součástí folkové tradice.

Bob Dylan na obálce časopisu Rolling Stone foto: ČTK

Vůbec poprvé tak Bob Dylan reagoval na nařčení, že si příliš půjčuje od jiných. V roce 2003 list The Wall Street Journal napsal, že texty z Dylanova alba Love and Theft z roku 2001 se nápadně podobají větám z životopisu japonského gangstera vydaného v roce 1995. Před šesti lety uvedly The New York Times, že texty na Dylanově desce Modern Times připomínají verše básníka Henryho Timroda z období americké občanské války.

V dlouhém rozhovoru, který bude v posledním čísle Rolling Stone zveřejněn v pátek, ale časopis z něj již zveřejnil úryvky, Dylan říká, že ve folku a jazzu patří "citace k bohaté a obohacující tradici".

"Může to dělat každý, jen já ne. Pro mě asi platí jiná pravidla," prohlásil.

"Pokud jde o Henryho Timroda, slyšel jste o něm někdy? ... Kdo na něj zas upozornil? Kdo vás přiměl, abyste si ho přečetl? A jestli si myslíte, že je snadné ho citovat a že to pomůže vaší práci, udělejte to sám a uvidíme, jak daleko se dostanete. Na tohle si stěžují jen slaboši a pitomci," řekl jednasedmdesátiletý Dylan.

Všechno si přivlastníte. Děláme to všichni

"Pracuju v rámci své umělecké formy ... říká se jí psaní písniček. Jde v ní o melodii a rytmus, ale potom je možné všechno. Všechno si přivlastníte. Děláme to všichni," řekl Dylan.

Tyto kritiky označil za stejné lidi, "kteří se ze mě snažili udělat Jidáše". Narážel na známou kontroverzi z roku 1966, kdy se Dylan odklonil od folku a začal vystupovat s rockovou kapelou k nevoli části svých fanoušků, kteří si ho chtěli spojovat jen s akustickou kytarou a harmonikou.

"Jidáš - nejvíce nenáviděné jméno v historii lidstva," hněval se Dylan. "A kvůli čemu? Za hraní na elektrickou kytaru? Jako by to bylo nějak srovnatelné se zradou našeho Pána ... Všichni tyhle zlí šmejdi mohou hnít v pekle," řekl.

Nové album Tempest budí nadšení

Dylan tento týden vydal své již 35. studiové album Tempest, které se setkává s nadšenými kritikami. Během padesátileté kariéry Dylan získal 11 cen Grammy, Oskara, Pulitzerovu cenu i prezidentskou Medaili svobody.

Autor:

Vyhrajte rodinné vstupné do BRuNO family parku
Vyhrajte rodinné vstupné do BRuNO family parku

Jestliže vás trápí proměnlivé jarní počasí, máme pro vás tip, kam vyrazit, když počasí zrovna nepřeje. BRuNO Family Park v Brně se postará o zábavu...