Neděle 12. května 2024, svátek má Pankrác
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Vysílací unie vzala Ukrajině pořadatelství příští Eurovize kvůli válce

Vítězové Eurovize 2022 Kaluš Orchestra foto: Yara NardiReuters

Příští ročník mezinárodní písňové soutěže Eurovize se nebude konat na Ukrajině. V pátek to oznámila Evropská vysílací unie (EBU), jejíž členské země Eurovizi pořádají. Dodala, že země nesplňuje bezpečnostní kritéria. Ukrajina rozhodnutí EBU odmítla a žádá další jednání.
  14:12

EBU se podle agentury DPA chce obrátit na britskou veřejnoprávní společnost BBC, zda by se soutěž nemohla konat v Británii, jejíž zástupci v letošním ročníku skončili druzí.

„Stalo se tradicí, že vítěz Eurovize soutěž pořádá v následujícím roce za podmínky, že jsou splněna určitá kritéria, včetně ... bezpečnosti všech účastníků,“ uvedla EBU v prohlášení na svých internetových stránkách.

Píše se v něm také, že po „objektivní analýze vedení EBU s hlubokou lítostí došlo k závěru, že za současných okolností ... ukrajinská (veřejnoprávní společnost) UA:PBC nedokáže splnit garance pro pořádání soutěže Eurovize“.

Vítězem letošního ročníku Eurovize se stala ukrajinská skupina Kalush Orchestra s písní Stefania. Agentura DPA píše, že letošní klání bylo silně ovlivněno ruskou invazí na Ukrajinu a jasné vítězství ukrajinských reprezentantů bylo výrazem solidarity diváků z mnoha zemí. Na druhém místě skončili zástupci Británie.

Ukrajina na rozhodnutí EBU reagovala s roztrpčením. „Ukrajina nesouhlasí s povahou rozhodnutí, které učinila Evropská vysílací unie,“ uvedl v pátečním prohlášení podle agentury AFP ukrajinský ministr kultury Oleksandr Tkačenko. „Požadujeme dodatečná jednání o pořádání Eurovize 2023 na Ukrajině,“ dodal ministr.

„Požadujeme změnu tohoto rozhodnutí, protože věříme, že můžeme dodržet všechny závazky, které jsme na sebe vzali,“ dodal ministr s tím, že jeho země až dosud „plnila všechny podmínky“ a „dodala odpovědi a záruky ohledně bezpečnostních norem“ ohledně pořádání příštího ročníku soutěže.

DPA připomíná, že je sice tradicí, že pořadatelství příštího ročníku se ujímá vítězná země, ale nejde nutně o neporušitelné pravidlo. V minulosti se ho země vzdaly například kvůli vysokým nákladům na soutěž.

Existuje dokonce jedna země, kde se Eurovize nikdy konat nesmí, a tou je Austrálie. Pokud by někdy její zástupci soutěž vyhráli, bude se soutěž v dalším roce konat jinde. Souvisí to s časovým posunem, který Austrálii dělí od ostatních zemí podílejících se na Eurovizi.

Autoři: ,

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!