Úterý 30. dubna 2024, svátek má Blahoslav
130 let

Lidovky.cz

Evropskou cenu získal ´Život těch druhých´

Kultura

  13:18
VARŠAVA - Německý snímek Život těch druhých (Das Leben der Anderen) získal cenu za nejlepší evropský film roku 2006. Snímek popisuje praktiky práce východoněmecké tajné služby Stasi. Udílení cen Evropské filmové akademie (EFA) však kraloval španělský snímek slavného režiséra Pedra Almodóvara Volver (Návrat), který získal dohromady pět ocenění.

Režisér filmu "Život těch druhých" Florian Henckel von Donnersmarck (uprostřed), který získal letošní cenu Evropské filmové akademie. foto: AFP

Česká filmová a televizní akademie přihlásila film Štěstí Bohdana Slámy, který se však do užší nominace nedostal. To se v minulosti podařilo pouze režisérovi Sašu Gedeonovi za scénář k snímku Návrat idiota a filmu Babí léto Vladimíra Michálka.

Almodóvar, tvůrce nonkonformních filmů, si z Varšavy odvezl za Volver cenu pro nejlepšího režiséra. Dílo okouzlilo akademiky i hudbou, kterou složil Alberto Iglesias, jenž obdržel cenu za nejlepšího skladatele. I filmovým fanouškům z celé Evropy se nejvíce líbil film Volver, který získal cenu diváků.

Nejlepší herečkou evropského kontinentu se stala Penélope Cruzová za hlavní roli v tomto španělském filmu. Cenu převzala oděna do zlaté róby se slzami v očích. Cenu pro nejlepšího evropského herce dostal Ulrich Mühe, který ztvárnil postavu v německém dramatu Život těch druhých. Za stejný film si cenu pro scénáristu odnesl jeho režisér Florian Henckel von Donnersmarck.

Cenu pro nejlepšího kameramana si odnesli dva muži: José Luis Alcaine za snímek Volver a Barry Ackroyd za britský film Vítr v ječmeni (The Wind That Shakes the Barley).

Cenu za celoživotní dílo obdržel třiasedmdesátiletý režisér Roman Polanski, který si od diváků vysloužil bouřlivý potlesk. Polanski přítomným s dojetím řekl, že přijetí ceny je pro něj výjimečné, a to obzvláště ve Varšavě, kterou označil za své město. V publiku mu zatleskal mezi jinými i Andrzej Wajda, nepřehlédnutelná osobnost polského filmu. Významný britský producent Jeremy Thomas získal cenu za přínos k rozvoji světového filmu.

Evropská filmová cena vznikla v roce 1988 podle vzoru amerického Oscara. Evropská soška představuje dlouhovlasou krásku v šatech posetých "evropskými" hvězdičkami. Ceny se každoročně střídavě udělují v Berlíně a v další významném evropském městě. Varšava byla prvním městem ve východní Evropě, kde se ocenění udělovala.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!