Pondělí 29. dubna 2024, svátek má Robert
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Vary ohlásily další herecké hvězdy. Přijede Ewan McGregor a Alicia Vikanderová

Ewan McGregor a Clara McGregorová ve snímku Druhá šance foto: KVIFF

Hosty prvního víkendu letošního ročníku karlovarského festivalu budou skotský herec Ewan McGregor a švédská herečka Alicia Vikanderová. Oba převezmou Cenu prezidenta MFF Karlovy Vary.
  13:00

Zahajovacím filmem 57. ročníku karlovarského festivalu bude britské historické drama Královnin gambit (Firebrand), oznámili včera pořadatelé přehlídky. Ve snímku, který měl premiéru v hlavní soutěži nedávno skončeného festivalu v Cannes, hraje hlavní ženskou roli švédská herečka Alicia Vikanderová. Představuje šestou ženu anglického krále Jindřicha VIII. Kateřinu Parrovou. Alicia Vikanderová se zúčastní slavnostního zahájení a převezme Cenu prezidenta festivalu.

Na seznam hvězd přibyl k již dříve ohlášenému Russellu Croweovi také Ewan McGregor. Skotský herec, režisér a producent představí ve Varech dramatickou road movie režisérky Emmy Westenbergové Druhá šance (You Sing Loud, I Sing Louder), v níž hraje společně se svou dcerou, herečkou a producentkou Clarou McGregorovou. Ta je rovněž autorkou námětu snímku o obnovení vztahu dcery a otce.

Vikanderová i McGregor patří mezi žádané herecké osobnosti světové kinematografie. McGregora vynesla v 90. letech ke slávě spolupráce s režisérem Dannym Boylem, mezinárodní senzací byl zejména jejich snímek Trainspotting z roku 1996. Mezi nejznámější McGregorovy role patří také Obi-Wan Kenobi ve filmové a seriálové sáze Star Wars, poprvé jej ztvárnil ve snímku Epizoda I – Skrytá hrozba z roku 1999. Na kontě má však množství dalších významných rolí v oceňovaných projektech, v roce 2018 například dostal Zlatý glóbus za roli v třetí řadě série Fargo.

Alicia Vikanderová zazářila v roce 2011 ve filmu Milovaná a o rok později ve snímku Královská aféra. V roce 2015 se objevila ve snímku Guye Ritchieho Krycí jméno U.N.C.L.E. a téhož roku v psychologickém sci-fi thrilleru Alexe Garlanda Ex Machina ztvárnila umělou ženu. V roce 2016 se objevila po boku Matta Damona a Tommyho Lee Jonese v akčním thrilleru Paula Greengrasse Jason Bourne. Byla též akční hrdinkou Larou Croftovou (2018) a v roce 2021 ztvárnila hlavní roli v minisérii Irma Vep.

Sedmapadesátý ročník karlovarského festivalu se koná od 30. června do 8. července.

Autor: