130 let
Ewan McGregor a Clara McGregorová ve snímku Druhá šance

Ewan McGregor a Clara McGregorová ve snímku Druhá šance | foto: KVIFF

Vary ohlásily další herecké hvězdy. Přijede Ewan McGregor a Alicia Vikanderová

Kultura
  •   13:00
Hosty prvního víkendu letošního ročníku karlovarského festivalu budou skotský herec Ewan McGregor a švédská herečka Alicia Vikanderová. Oba převezmou Cenu prezidenta MFF Karlovy Vary.

Zahajovacím filmem 57. ročníku karlovarského festivalu bude britské historické drama Královnin gambit (Firebrand), oznámili včera pořadatelé přehlídky. Ve snímku, který měl premiéru v hlavní soutěži nedávno skončeného festivalu v Cannes, hraje hlavní ženskou roli švédská herečka Alicia Vikanderová. Představuje šestou ženu anglického krále Jindřicha VIII. Kateřinu Parrovou. Alicia Vikanderová se zúčastní slavnostního zahájení a převezme Cenu prezidenta festivalu.

Na seznam hvězd přibyl k již dříve ohlášenému Russellu Croweovi také Ewan McGregor. Skotský herec, režisér a producent představí ve Varech dramatickou road movie režisérky Emmy Westenbergové Druhá šance (You Sing Loud, I Sing Louder), v níž hraje společně se svou dcerou, herečkou a producentkou Clarou McGregorovou. Ta je rovněž autorkou námětu snímku o obnovení vztahu dcery a otce.

Vikanderová i McGregor patří mezi žádané herecké osobnosti světové kinematografie. McGregora vynesla v 90. letech ke slávě spolupráce s režisérem Dannym Boylem, mezinárodní senzací byl zejména jejich snímek Trainspotting z roku 1996. Mezi nejznámější McGregorovy role patří také Obi-Wan Kenobi ve filmové a seriálové sáze Star Wars, poprvé jej ztvárnil ve snímku Epizoda I – Skrytá hrozba z roku 1999. Na kontě má však množství dalších významných rolí v oceňovaných projektech, v roce 2018 například dostal Zlatý glóbus za roli v třetí řadě série Fargo.

Alicia Vikanderová zazářila v roce 2011 ve filmu Milovaná a o rok později ve snímku Královská aféra. V roce 2015 se objevila ve snímku Guye Ritchieho Krycí jméno U.N.C.L.E. a téhož roku v psychologickém sci-fi thrilleru Alexe Garlanda Ex Machina ztvárnila umělou ženu. V roce 2016 se objevila po boku Matta Damona a Tommyho Lee Jonese v akčním thrilleru Paula Greengrasse Jason Bourne. Byla též akční hrdinkou Larou Croftovou (2018) a v roce 2021 ztvárnila hlavní roli v minisérii Irma Vep.

Sedmapadesátý ročník karlovarského festivalu se koná od 30. června do 8. července.

Autor: Marcel Kabát