Čtvrtek 23. května 2024, svátek má Vladimír
  • Premium

    Získejte všechny články mimořádně
    jen za 49 Kč/3 měsíce

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Festival 4+4 dny v pohybu nabízí přehlídku ve zpřístupněných karlínských kasárnách

Kultura

  15:00
PRAHA - Festival 4+4 dny v pohybu poprvé zpřístupní veřejnosti jedno patro Kasáren Karlín, oznámili jeho pořadatelé. Divadelní přehlídka s přesahem do dalších uměleckých oblastí se bude konat od 6. do 14. října na mnoha místech Prahy, například také v divadlech Ponec, Alfred ve dvoře a Archa.

Soubor Dakh Daughter Band. Festival 4+4 dny v pohybu 2017. foto: Tetiana Vasylenko

Karlínské kasárny budou letos festivalovým centrem a nabídnou rozsáhlou výstavu současného umění. Kurátoři Tomáš Svoboda a Ondřej Chrobák na ni vybrali velkoformátové objekty, malby a instalace celkem 30 autorů. „Návštěvníci si ji budou prohlížet ze stezky dlouhé 384 metrů vytvořené z kovové lešenářské konstrukce, která bude citlivě zasazena do neoklasicistních kasáren, a při maximálním stoupání 5–65% se příchozí dostanou až do osmimetrové výšky,“ slibují pořadatelé.

V Praze začal Fotograf Festival. Představuje to nejlepší ze současné fotografie

Na programu festivalu jsou premiéry site-specific divadelních představení předních českých souborů – divadla VOSTO5, Masopust, VerTeDance nebo Spitfire Company. Zahraniční divadelní a taneční program představí mj. spolupracovnici Andyho Warhola Penny Arcade, jež své představení Longing Lasts Longer pojala jako směs rock’n’rollu, parodie na stand-up comedy a osobních vzpomínek na 40 let prožitých ve světě pop-kultury. Dorazí též seskupení sedmi ukrajinských umělkyň Dakh Daughters Band, jež ve svých kabaretně pojatých performancích mísí prvky punku, rocku a rapu s ukrajinským folklorem. Výraznou účastnicí přehlídky bude i finská choreografka a hudebnice Elina Pirinenová, která se rozhodla ve své nejnovější choreografii Personal Symphonic Moment„rozpitvat“ Šostakovičovu symfonii č. 7.

Návštěvníkům se představí tvůrci nejen z Evropy, ale i z Angoly, Alžírska, Maroka, Ukrajiny, USA, Kanady či Pobřeží slonoviny.

Taoufiq Izeddiou. Festival 4+4 dny v pohybu 2017.
Penny Arcade, spolupracovnice Andyho Warhola. Festival 4+4 dny v pohybu 2017.
Autor:

Vyhrajte rodinné vstupné do BRuNO family parku
Vyhrajte rodinné vstupné do BRuNO family parku

Jestliže vás trápí proměnlivé jarní počasí, máme pro vás tip, kam vyrazit, když počasí zrovna nepřeje. BRuNO Family Park v Brně se postará o zábavu...