Čtvrtek 9. května 2024, svátek má Ctibor
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Dobové detektivní drama, sci-fi i adaptace Topola. Vary uvedou sedm českých premiér

Návrat po čtyřech letech. Herečka Patricia Clarksonová v roce 2019 převzala čestný Křišťálový glóbus, nyní se vrací jako porotkyně foto:  Dan Materna, MAFRA

Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary včera zveřejnil svůj letošní hlavní program. Je v něm sedm českých premiér i filmy od tvůrců, kteří se již v minulosti prezentovali v Cannes, na Berlinale nebo na Sundance. Na poslední chvíli přišel karlovarský festival o snímky z Číny, jejichž účast zakázaly tamní úřady.
  17:00

Pouze jedenáct účastníků má letos karlovarská hlavní soutěž. „Měla jich dvanáct až do minulého pátku, kdy jsme bohužel dostali zprávu od producentů čínského filmu Clap Your Hands, že na přímý zásah čínské vlády musejí stáhnout svůj film z karlovarské soutěže a z celého festivalu,“ uvedl včera umělecký ředitel přehlídky Karel Och.

Hlavní soutěž MFF Karlovy Vary

RED ROOMS

Režie: Pascal Plante
Kanada, světová premiéra

HOLKY JSOU V POHODĚ

Režie: Itsaso Arana
Španělsko, světová premiéra

CITLIVÝ ČLOVĚK

Režie: Tomáš Klein
ČR, SR, světová premiéra

TANEC NA OKRAJI SOPKY

Režie: Cyril Aris
Libanon, Německo, světová premiéra

FREMONT

Režie: Babak Jalali
USA, mezinárodní premiéra

HYPNÓZA

Režie: Ernst De Geer
Švédsko, Norsko, Francie, světová premiéra

VÍTR VANE, KAM CHCE

Režie: Marco Righi
Itálie, světová premiéra

SVATÝ OBČAN

Režie: Tinatin Kajrishvili
Gruzie, Francie, Bulharsko, světová premiéra

PRÁZDNÉ SÍTĚ

Režie: Behrooz Karamizade
Německo, Írán, 2023, mezinárodní premiéra

BLAŽINY LEKCE

Režie: Stephan Komandarev
Bulharsko, Německo, 2023, světová premiéra

ÚSVIT

Režie: Matěj Chlupáček
ČR, SR, světová premiéra

„Vysvětluje se to zhoršením vztahů mezi Čínou a Českou republikou,“ dodal. Čínská vláda podle Ocha vztáhla zákaz nejen na soutěž, ale na všechny čínské snímky v karlovarském programu. Nadále se nicméně počítá s účastí významného čínského producenta Menga Xie v porotě druhé karlovarské soutěže Proxima.

V hlavní soutěži se letos představí dva čeští režiséři. Matěj Chlupáček natočil detektivní drama Úsvit situované do roku 1937. Jeho protagonistkou je aspirující lékařka, manželka mladého ředitele továrny uprostřed rostoucího města baťovského střihu v podhůří Tater. Režisér Tomáš Klein soutěží se svou celovečerní prvotinou, adaptací ceněné knihy Jáchyma Topola Citlivý člověk.

V soutěži Proxima představí režisér Albert Hospodářský svůj absolventský film Brutální vedro o tom, co se stane, když slunce vyvrhne kus žhavé hmoty směrem k zemi a nikdo přesně neví, při jaké teplotě se začnou roztékat lidské charaktery.

Další filmy s podstatnou českou účastí se pak objeví v sekci Zvláštní uvedení. Výběr obsahuje například sci-fi Roberta Hloze Bod obnovy natočené v koprodukci Česka, Slovenska, Polska a Srbska. Odehrává se v roce 2041, kdy lidstvo již dokáže obelstít smrt, stačí si jen nejpozději každých 48 hodin vytvořit zálohu osobnosti. Součástí Zvláštního uvedení je také snímek Davida Jařaba Hadí plyn inspirovaný slavnou novelou Josepha Conrada Srdce temnoty a novinka Tomáše Pavlíčka Přišla v noci. Ve slovensko-české koprodukci natočil Robert Kirchhoff dokument Všichni lidé budou bratři, portrét osobnosti pražského jara Alexandra Dubčeka.

Ze zahraničních filmů v hlavní soutěži vyzdvihl umělecký ředitel Karel Och mimo jiné švédský titul Hypnóza, debut režiséra Ernsta De Geera: „Je to snímek, o který se strhla doslova bitva mezi festivaly, k naší radosti si producenti a tvůrci vybrali pro světovou premiéru této svěží moderní satiry karlovarský festival.“

Výrazně bude letos zastoupena íránská kinematografie. Vedle samostatné sekce věnované íránskému filmovému undergroundu uvedou Vary íránské filmy v obou svých soutěžích. V té hlavní to bude celovečerní debut Behrooze Karamizadeho Prázdné sítě, realistické drama ze současného Íránu, které bez příkras líčí boj za právo na lásku, které by nemělo být podmíněno penězi.

O vítězích v hlavní soutěži bude rozhodovat porota, v níž zasedne mimo jiné americká herečka Patricia Clarksonová, držitelka čestné karlovarské ceny z roku 2019. Dalším z porotců bude hlavní dramaturg přehlídky Sundance John Nein. Českou kinematografii zastupuje v hlavní porotě režisér Olmo Omerzu.

Autor:

Jak předejít syndromu náhlého úmrtí kojence?
Jak předejít syndromu náhlého úmrtí kojence?

Syndrom náhlého úmrtí kojence (SIDS – sudden infant death syndrome) je doslova noční můrou všech rodičů. V současné době lze tomuto zbytečnému...