Středa 22. května 2024, svátek má Emil
  • Premium

    Získejte všechny články mimořádně
    jen za 49 Kč/3 měsíce

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Patáliemi proti smutku a tragédiím. Začíná Festival francouzského filmu

Malý Mikuláš je protagonistou i průvodcem filmem foto: Aerofilms

Známé příhody malého Mikuláše ožily v animovaném filmu, který přibližuje i osudy tvůrců Reného Goscinnyho a Jeana-Jacquese Sempého.
  10:00

Postavičku školáka Mikuláše vymyslel na konci padesátých let 20. století výtvarník Sempé, ovšem charakteristickými příhodami a vypravěčským stylem jej vybavil spisovatel Goscinny. Spolutvůrci a přátelé pracovali v kongeniálním tandemu a vytvořili fenomén, který daleko přesáhl hranice Francie.

MIKULÁŠOVY PATÁLIE:

JAK TO CELÉ ZAČALO

Francie, Lucembursko, 2022

Premiéra: 8. 12.

Snímek Amandine Fredonové a Benjamina Massoubrea animované postavičky Mikuláše, jeho rodiny a kamarádů poprvé rozpohyboval. A co je důležité, nezůstal jen u adaptace známých situací, ale s pomocí nezaměnitelné figurky vypráví zároveň příběh obou tvůrců. Je to historie přátelství, radosti, vzájemného respektu i pozdějšího odloučení.

Příběh se nemilosrdně láme rokem 1977, kdy René Gosinny předčasně zemřel. Je to i příběh složitého dětství obou tvůrců, každý z nich si z různých důvodů nesl do života pořádnou zátěž. Mikukášovi ovšem dali mnohem spokojenější dětství a, jak film zdůrazňuje, v jeho postavě i oni žijí navěky. Goscinny i Sempé, který se ještě dožil premiéry tohoto snímku na festivalu v Cannes – zemřel 11. srpna tohoto roku.

FESTIVAL FILMŮ Z FRANCIE

Mikulášovy patálie ve čtvrtek v pražském kině Lucerna v předpremiéře zahájí Festival francouzského filmu. Ten v Praze, Brně, Českých Budějovicích, Hradci Králové a Ostravě nabídne celkem 54 filmů, z toho 14 v předpremiérách. Přehlídka potrvá do 30. listopadu a vedle novinek z Cannes připomene také například jubilea Alaina Resnaise či Françoise Truffauta.

Autor:

Pracující důchodce skončil po nehodě bez příjmů. Účty poplatil díky životnímu pojištění
Pracující důchodce skončil po nehodě bez příjmů. Účty poplatil díky životnímu pojištění

Spousta důchodců si dnes přivydělává, aby zvládli zaplatit stále rostoucí výdaje a nemuseli se spoléhat na pomoc svých blízkých. Podobně tomu bylo...